Közel 50 év után először újra lesz szabadstrand a Római-parton, lehet pancsolni a Dunában Budapesten

2021. július 23. – 13:26

frissítve

Közel 50 év után először újra lesz szabadstrand a Római-parton, lehet pancsolni a Dunában Budapesten
Szabadstrand tesztnap 2019-ben – Fotó: Spengler László / Valyo

Másolás

Vágólapra másolva

A kijelölt fővárosi fürdőhelyeket 1973-ban szüntették meg, idén pedig közel 50 év után először ismét szabad lesz a strandolás a Római-parton, írja Óbuda oldala.

A hely a Római-parti Plázs nevet viseli majd, itt szervezett körülmények között, folyamatos vízminőség-ellenőrzés mellett ingyen lehet majd fürdőzni. 1973-ban egyébként a vízminőség romlása miatt szüntették be a kijelölt fürdőhelyeket, a főváros területén pedig a fürdést is betiltották. A folyamatos vizsgálatok eredményei alapján azonban, mint írják,

„újra kiváló minőségű a természetes fürdővíz, ezért Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat a Duna budapesti szakaszán, a Római-parton előreláthatólag július 30-tól kijelölt fürdőhelyet üzemeltet.”

A római-parti strandolást a Valyo álmodta újra, az egyesület 2013 óta dolgozott a római-parti strand kiépítéséért, néhány tesztnapon már üzemelt is szabadstrand korábban a vízparton. Idén viszont most először lesz lehetőség hosszabb ideig szabadstrandolni a Rómain.

A nyitást megelőzően az önkormányzat több civil szervezettel (Fák a Rómain, A Mi Rómaink, Civilek a Római-partért egyesület) is egyeztetett. A nyitást a partszakasz felmérése, szigorú hatósági és vízminőségi vizsgálatok, szakhatósági engedélyeztetés előzte meg.

A Római-parti Plázs belépőjegy nélkül lesz látogatóható, a Plázs egy vízimentő-szolgálatot is üzemeltető, bójákkal kijelölt területű, fürdőzésre alkalmas partszakasz lesz, ahol Budapest Kormányhivatala Népegészségügyi Főosztály határozata szerint a fürdési idény 2021. július 30-tól augusztus 22-ig tart. A Plázson ingyen ivóvizet, mosdót, pelenkázót, zuhanyzót és napágyakat biztosítanak.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!