Elindult az E3: Avatar- és Mario-játékkal erősít a Ubisoft, a Devolver Digital még mindig nagyon vicces

2021. június 13. – 00:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A legfontosabb videójátékos expo, az E3 magyar idő szerint csak szombat este kezdődött – annak ellenére, hogy már az előző napokban is akadtak nagy durranások a mindenféle kísérőrendezvényeken. Az E3 leginkább azért fontos, mert a nagy kiadók és gyártók ezen szokták bemutatni a karácsonyi szezonra és a következő évre várható legjobb játékaikat, de az utóbbi években ez már nem feltétlenül volt így, és idén is a megszokottól eltérően indult az E3. Egyrészt az EA és a Sony nélkül (ők majd saját bemutatókat szerveznek júliusban), másrészt azért, mert a járvány miatt online zajlott az egész.

A sort magyar idő szerint este kilenckor a Ubisoft indította, az egyik legnagyobb játékkiadó, ami valaha kísérletező kedvéről és sok, valódi játékmenetet mutató videóiról volt híres. Idén erre a hírnévre kevésbé szolgáltak rá, egyórás műsorukban nem igazán voltak erős pillanatok, ráadásul minden kiszivárgott előre – az meg kevésbé izgalmas, amikor Ubisoft-alkalmazottak alákérdeznek más Ubisoft-alkalmazottaknak. Valamennyire érthető, hogy így alakult, mert a cégnek több kiemelt játéka tavaly jelent meg vagy jövőre fog, 2021 nekik erőgyűjtő év, és júniusban valószínűleg fontos későbbi projektekből nem tudtak még semmit sem mutatni.

Amiből viszont egész sokat láthattunk, az a Tom Clancy's Rainbow Six Extraction, amit 2019-ben még Quarantine néven harangoztak be. A Clancy életművével már csak nagyon távoli rokonságban álló játék PvE, vagyis egy játékosok alkotta csapat küzd a környezet kihívásai ellen. Jelen esetben futurisztikus kommandósok darálnak le űrlényeket, amik ráadásul valamilyen parazitából fejlődtek ki, épp elég zavaros háttérrel ahhoz, hogy a grafikusok bármilyen szörnyet rajzolhassanak belőlük. A lények ellen a megfelelő kütyükkel és csapatmunkával lehet felvenni a harcot, és akár a fészkükből is kimenekíteni egy elfogott katonát (innen a cím). Semmi olyan, amit nem láttunk már korábban más játékokban, de hangulatos és tisztességesen összerakott Rainbow Sixnek tűnik, és valamikor idén várható.

A cég San Franciscó-i stúdiója a Rocksmith következő verzióját mutatta be – egészen hihetetlen, hogy a sorozat már tízéves. Akkortájt jelent meg, amikor a Guitar Herók csillaga már leáldozóban volt, de ez a játék a színes gombok nyomogatása helyett a zenetanulásra helyezte a hangsúlyt. Az új rész, a Rocksmith+ már csak erről szól, igazából nem is játék, hanem egy gamifikált gitártanfolyam (akusztikus, elektromos és basszusgitárral). A ritmusjátékos mechanika mellett rendesen mutatja akkordokat, ezerféle testreszabási lehetőséggel bír, járnak hozzá videóleckék és persze a Rocksmith-közösség támogatása, kísérletező kedvűek pedig saját sávokat is feljátszhatnak a játékban licencelt dalokhoz. A bétatesztre már lehet jelentkezni, nekem kicsit meg is remegett a kezem, de az tuti, hogy ha ez a játék(?) 25 éve jelenik meg, nem hagyom abba a gitározást.

A Riders Republic ennyire már nem hozott lázba: egy extrémsport-szimulátor nyílt világgal, ahol össze lehet cimbizni más játékosokkal és együtt alkotni többemberes trükköket vagy akár más csapatokkal versenyezni. Mindez snowboardon, biciklin, wingsuitba bújva vagy siklóernyővel. A világban található kihívásokat teljesítve lehet erőforrást kapni, amin új alkatrészeket vehetünk és új kihívások nyílnak meg, bár 2021-ben ez talán már elvárható a műfajban. Szeptember 2-ig kell vágnia a centit annak, aki ilyesmikért lelkesedik.

Az Assassin's Creeden mérhető leginkább, hogy a cégnek nem ez a legerősebb éve: a tavaly megjelent Valhalla után nem jelentettek be új részt, de nem is baj ez, ha a Valhalla kap jelentős újdonságokat. Márpedig kap: a The Siege of Paris alcímű kiegészítő tűnt fontosnak, illetve a két korábbi részhez, az Originshez és az Odysseyhez hasonlóan a Valhallához is megjelenik a Discovery kiegészítő. Ennek a lényege nem a játék, hanem a felfedezés: olyan, mint egy fullos oktatóprogram, ezúttal a vikingek mindennapjairól. És jövőre is lesz egy nagyobb kiegészítő a fő cselekményszálhoz, amiben még mindig dolga akad majd a Valhalla főhősének.

A következő blokkban a Far Cry 6 előzetesében lehetett megnézni egy nagy gonoszságot a játék főgonoszától, Antón Castillótól, akit amúgy a Breaking Bad főgonosza, Giancarlo Esposito alakít, és aki – talán már említettem – gonosz. A Ubisoftnál amúgy büszkék a Far Cry-főgonoszokra, annyira, hogy a hármas, a négyes és ötös rész főgonoszait lehet is majd irányítani egy külön kiegészítőben, de csak azoknak, akik szolgáltatásként, azaz game pass formájában veszik meg a játékot (na, ez az igazi gonoszság). A pontos részletek nem ismertek, de az biztos, hogy a vállalat mindent elkövet, hogy fenntartson valami kis érdeklődést az erősen kifulladóban levő sorozat körül.

A rendezvény két nagy bejelentése a végére maradt. Az egyik a Mario + Rabbids: Sparks of Hope, ami a 2017-es Mario + Rabbids: Kingdom Battle folytatásának tekinthető. Az egy nagyon fura projekt volt, a Ubisoft és a Nintendo együttműködésében az utóbbi egyik legértékesebb brandje, Mario találkozott az előbbi egyik legidegesítőbb brandjével, a rabbidok néven ismert, minyon-szerűen őrült nyulakkal, ráadásul a szokatlan randevú egy körökre osztott stratégiai játékban történt. Meglepő módon ez a recept működött, nagyon szórakoztató játék volt a Kingdom Battle, ami a kasszáknál is szépen csengetett – a 2022-ben megjelenő, scifi világban játszódó folytatásnak valószínűleg hasonló sorsa lesz.

Végül a Ubisoft vezetője, Yves Guillemot beszélt, és minden irónia nélkül írom, hogy egy Ubisoft-konferencia bájához hozzátartozik a nagyfőnök által francia akcentussal ledarált bullshit. A tiráda végére azért maradt egy csemege: a vélhetően az új konzolgenerációra szabott Snowdrop játékmotor tudását nézhettük meg a készülő Avatar-játék, a Frontiers of Pandora trailerében.

Ééés, ennyi. A bemutató egyik legérdekesebb része ezúttal az, ha végigvesszük, mennyi mindenről nem esett szó. Nem voltak Division-újdonságok (előre jelezték, hogy nem lesznek, de mégis a cég egyik legsikeresebb brandje), nem tudtunk meg semmit a készülő Assassin's Creed VR-játékról és a Splinter Cell VR-játékról, egy kukkot sem szóltak a Beyond Good & Evil 2-ről (őszintén szólva, én már esélyesebbnek tartom, hogy meg sem jelenik, hanem csendben elfelejtik) és a Skull and Bonesról (szintén), és persze idén sem kaptunk új Prince of Perisát vagy Raymant. Voltak helyettük hosszabb kifejtésre nem érdemes aprólékok, pont az ilyenekre találták fel a bullet pointot:

  • A Rainbow Six Siege keresztplatformos támogatást kap. Június 30-tól pc-s és stadiás játékosok játszhatnak együtt, 2022-ben pedig ezt kiterjesztik Xbox és Playstation platformokra is.
  • A Ubisoft szolgáltatással támogatott (= régi, de még mindig lehet fizetni újabb tartalmakért) játékai közül új frissítést kap majd a For Honor, a Trackmania, a Brawhalla, a The Crew 2 és a Watch Dogs Legion.
  • A Ghost Recon idén 20 éves, készül is a Ubisoft valamivel, de még nem árultak el részleteket.
  • Természetesen idén is lesz Just Dance, ez 2022-as évszámmal, a legmeglepőbb érdekesség, hogy a 2009 óta dübörgő sorozatnak ez lesz az első része, ami nem jelenik meg Wii-re.
  • A Ubisoft tévésorozatos próbálkozásairól is esett pár szó. Ezzel kapcsolatban három megjegyzés: 1. A VR-játékból készült, de annál sokkal viccesebbnek tűnő Werewolves Within két hét múlva már debütál is. 2. A Splinter Cell animációs sorozatról egy szót sem beszéltek. 3. Van Mythic Quest második évad? Miért nem szólt nekem senki?

És hogy valami igazán eredetivel zárjam a cikket, ideteszem a Devolver Digital bemutatóját, ami pont a Ubisofté után zajlott. Az igényesebb középkategóriás indie játékokkal foglalkozó kiadó évek óta paródiába csomagolja az új játékelőzeteseit, és rendre kiröhögi az aktuális piaci trendeket. A cég már legendás fiktív alkalmazottja, Nina Struthers mellett idén más kitalált szatirikus beosztottak is kaptak egy kis rivaldafényt, a központi téma a game passek kifigurázása volt („monetization as a service”), a forradalmian új Devolver Max Pass+: Premium Purchase bevezetésével, és még az NFT-be belerúgtak egy jót. Nagyon béna lenne, ha elkezdeném magyarázni a bemutató poénjait, inkább nézze meg mindenki a trailerek közé tett betéteket (na jó, a trailereket is), a bemutató poénjait pedig természetesen a devolvermaxpassplus.com címen található egyéb finomságok teszik teljessé.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!