Egy rapper bepereli Childish Gambinót, mert szerinte tőle lopta a This Is Americát

2021. május 6. – 23:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Éppen három éve, 2018. május 6-án töltötte fel a Donald Glover – művésznevén Childish Gambino – a YouTube-csatornájára a This Is America című dalt. A színészként is felkapott Glover ezzel történelmet írt: az erőteljes klippel megtámogatott mű lett az első rapdal, amit az év dalának választottak a következő Grammy-gálán.

Emelike Nwosuocha – művésznevén Kidd Wes – egy olyan számot töltött fel, ami egészen hasonlít a This Is Americára. Például a címe is Made In America, és az is a rasszizmusra, az erőszakra és a rendőri túlkapásokra hívja fel a figyelmet. Nwosuocha azonban már 2016 őszén feltöltötte a YouTube-ra a saját szerzeményét, és mivel túl sok hasonlóságot talált Glover dalával, perre viszi a dolgot (hogy miért csak három év elteltével, arra nincs publikus magyarázat).

A beadvány szövege szerint Nwosuocha úgy véli, a szöveg témája, struktúrája mellett a ritmikában és a hanglejtésben is akadnak kísérteties hasonlóságok. A rapper szerint a hasonlóságot egy laikus is hallhatja, de egy szakértővel is megvizsgáltatta a két dalt, és ő arra a következtetésre jutott, hogy „valószínűleg nem véletlen műve” a sok egybeesés. A rapper konkrét kártérítési összeget nem határozott meg, de pénzt szeretne abból a „több százmillió dollárból”, amit a This Is America hozott Glovernek és társszerzőinek. A kereset Childish Gambino mellett az RCA és a Roc Nation kiadót is megemlíti, valamint a háttérvokált éneklő Young Thugot.

A This Is Americát nem először éri plágiumvád. 2018-ban egy blogger hívta fel a figyelmet arra, hogy a dal nagyon hasonlít egy másik rapper, Jase Harley Pharaoh című művére. Harley akkor az Instagram-profilján reagált a felvetésre: azt írta, nagyon büszke, ha a dal egyik inspirálója volt, és nem szeretné, hogy egy plágiumvita elterelje a figyelmet a dal mondanivalójáról. Childish Gambino menedzsere ugyanakkor 2018-ban nyilatkozatban visszautasított minden olyan feltételezést, amely szerint a This Is America plagizált volna, és azt állította, 2015-ből is vannak Pro Toollal készünk zenefájljai, amikkel igazolni tudja, hogy ügyfele már akkor dolgozott a dalon. Ha ez a helyzet, akkor Nwosuocha keresetére is hasonló reakció érkezhet, de egyelőre Childish Gambino részéről még nem érkezett kommentár a vádra.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!