14 milliárd dollárt termelt a Fortnite 3 év alatt

2021. május 5. – 17:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A világ egyik legnépszerűbb videójátéka, a Fortnite fejlesztője, az Epic Games régóta húzódó perben van az Apple-lel. A konfliktus abból adódik, hogy az Epic szeretné a játéka virtuális pénzét az Apple boltján kívül is árulni, az Apple viszont nagyon fázik ettől az ötlettől, és kész akár kitiltani a boltjából az Epic termékeit, hogy nyomatékosítsa, mennyire komolyan gondolja ezt. A nézeteltérésből mára egy egészen komoly antitrösztper lett, ami, ha egyszer vége lesz, alapjaiban rendítheti meg az exkluzív alkalmazásboltok, az App Store és társai pozícióját.

Ez persze még egy kicsit odébb van, de a legutóbbi tárgyalási nap is hozott érdekességeket. A bíróságnak benyújtott dokumentumokból például kiderült, mennyit is keres az Epic a szupersikeres játékán:

  • A megjelenése utáni első évben, 2018-ban 5 milliárd dollárt,
  • 2019-ben több mint 4 milliárdot,
  • tavaly pedig a benyújtott papírok szerint 3,6 milliárdot, de ezt a tanúvallomásában az Epic vezetője, Tim Sweeney 5,1 milliárdra javította ki, mondván, a dokumentumokban még csak korai becslések voltak, de neki már valódi adatai vannak.

Vagyis összesen három év alatt bő 14 milliárd dollárnyi forgalmat generált a játék, ami egyébként ingyenes, csak opcionálisan lehet benne venni kisebb-nagyobb optikai tuningokat.

Persze ez csak a bevétel, ebből az Epicnek fenn kell tartania saját magát, fizetnie a 3200 alkalmazottját stb. Tiszta nyereségként 2018-19-ben a 9 milliárdos bevételből 5,5 milliárd maradt a kasszában.

A dokumentumokból az is kiderül, hogy az Epic mennyire a Fortnite-ra támaszkodik pénzügyileg. A másik nagy sikerű játékuk, a 2019-ben felvásárolt Rocket League ezalatt csak 108 milliós forgalmat generált, az Unreal grafikus motor licenszelése 221 milliót, az Epic Store játékbolt pedig 235 milliót. A játékbolt egyébként elég durva veszteséggel üzemel, rengeteg pénzt égetnek el az ingyen adott játékok beszerzésére, illetve az exkluzív szerződésekre. Persze a Fortnite nyereségéből bőven futja erre, és a cég úgy látja, ez szükséges ahhoz, hogy a boltot a nagy rivális Steam szintjére hozzák fel.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!