Kínában kirúgták a mozikból az új Milla Jovovich-filmet egy rasszista poén miatt

2020. december 6. – 20:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökön debütált Kínában a Milla Jovovich főszereplésével készült, Monster Hunter című film, de karrierje egyelőre rövid életű volt: máris visszavonták az összes moziból. Az ok egy rasszista poén volt, amit magyarra lehetetlen rendesen lefordítani, de még az angol verziót is magyarázni kell.

A kifogásolt jelenetben két katona beszélget, miközben mászkálnak egy sivatagban, és az egyik – akit az ázsiai-amerikai repper MC Jin alakít – azt kéri a másiktól, hogy nézzen a térdére. Ezután hozzáteszi: „Hát milyen térdek ezek? Kínai térdek!” Ez minden bizonnyal utalás egy nálunk nem, de Amerikában és Ázsiában eléggé ismert mondókára: „Chinese, Japanese, dirty knees, look at these!” A szöveg önmagában nem tűnhet rasszistának, de ezt a mondókát jellemzően csúfolódva, gúnyos gesztusokkal mondják: az első két szónál ferdén elhúzott szemmel mímelve japánt és kínait, az utolsó sort, az „ezeket nézd”-et pedig jellemzően mellkasra mutatás kíséri.

A mondóka eredete már homályba vész, de nagyjából százéves lehet, és a többféle megfejtés közül az a legvalószínűbb, hogy az utolsó sor az ázsiai nők kis mellére utal. Hogy a ferde szem utánzása miért rasszista, azt nem kell magyarázni, a „dirty knees”, azaz a „piszkos térdek” pedig többféle módon is sértő lehet. Utalhat arra, hogy a kínai bevándorlók jellemzően alantasabb, kosszal járó munkákat kaptak nyugaton, de van, aki szerint valamilyen régi nemierőszak-ügyet idéz fel. Akárhogy is, az ázsiaiak és ázsiai-amerikaiak többsége számára a mondóka egyértelműen sértő, ezért érthető, hogy Kínában nem röhögtek nagyot azon, hogy ezzel poénkodnak.

Ráadásul a botrányt meglovagolta egy kínai fiatalok kommunista szövetsége, és a májusban Amerikában rendőri intézkedés közben meghalt George Floydot emlegetve kelt ki a film ellen. A Monster Hunter videojáték-feldolgozás, a hasonló című játéksorozatból – ennek kiadója, a japán Capcom cég rögtön publikált is egy közleményt, amiben elhatárolódik a történtektől meg a poéntól, és leszögezi, hogy semmi köze a film tartalmához, ami több stúdió együttműködéseként jött létre. Ennek ellenére sok kínai gémer a játékon élte ki a dühét: a legutóbbi rész, a Monster Hunter World értékelései mélyrepülésbe kezdtek szombaton a legnépszerűbb online játékterjesztési platformon, a Steamen.

Egyelőre nem tudni, hogy a történtek befolyásolják-e bármiben a film december 25-re tervezett amerikai bemutatóját (a tervezett magyar premier Szörnybirodalom alcímmel december 3. volt, de a mozik most zárva vannak). A kínai verzióból minden bizonnyal kivágják majd a poént, és megpróbálják újraforgalmazni, bár ezek után nem lesz könnyű. A kínai filmpiacon mindenesetre az ilyen videojátékfilmes marhaságok jól szoktak szerepelni, így nagy érvágás lenne a producereknek, ha a film elkerülné a kínai mozikat.

Mindenesetre máris forog a Monster Hunter második része, és ezen nem lepődhetünk meg, ha tudjuk, hogy a rendező Paul W.S. Anderson, aki nem mellesleg Jovovich férje. Ő egy másik játékszériából hat Resident Evil-filmet hozott össze felesége főszereplésével íróként, rendezőként vagy producerként (néha mindhárom volt egyszerre). Most úgy tűnik, új franchise-zal kezdi el ugyanezt. A Monster Hunter (a film, nem a játék), arról szól, hogy egy maroknyi katona egy másik világba kerül, ahol nagy szörnyek laknak.

>>A Telex legfrissebb cikkeit itt találja.<<

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!