Az ország luxusburgerében drágább a hús, mint az arany

2020. október 29. – 20:29

frissítve

Az ország luxusburgerében drágább a hús, mint az arany
Fotó: Marjanovic Mira / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Szarvasgomba, wagyu marhahús, rokfort sajt és arany is van az ország legdrágább hamburgerében. Az extrém burgerek elkészítése nem mai trend globálisan, Magyarországon aranyburgerre azonban eddig nem igazán volt példa. A 100 dollárosra keresztelt burger egy szegedi étteremben készül, mellé édesburgonya és egy kis pezsgő is jár. És drágább, mint 100 dollár.

„Hundredbucks burger lett először a neve, aztán menet közben úgy gondoltam, hogy akkor rakjunk bele tényleg mindent, ami létezik, így végül drágább, 37 990 forint lett az ára. De olyan jó volt a neve, hogy az megmaradt”


- mondja Ferkov Lajos, a Famous étterem tulajdonosa. A Famous négy és fél éve nyitott Szegeden, az étterem főként hamburgerekben (kb. 2000-4000 forint között) és steakekben (3000-től 9000 forintig) utazik.

Arany és kék sajtokkal

„Mi alapvetően külföldről inspirálódunk, nem a magyar gasztronómiát vesszük alapul. Nem a szomszédnál akarok jobb lenni, hanem megnézem egy New York-i steakhouse kínálatát, hogy ők mit adnak. Sok cikket találtam a világ legdrágább hamburgereiről és azt láttam, hogy ezek ritka, de egyáltalán nem elérhetetlen alapanyagokból készülnek. Gondoltam, akkor miért ne csinálnánk meg mi is?”

– meséli Ferkov.

Fotó: Marjanovic Mira / Telex

A hundredbucks burger alapanyagainak mindegyikét az országon belül szerzik be, ezek pedig

  • a tintahal tintával színezett fekete buci, rajta madeira mártással (portugál vörösboros barnamártás);
  • Póréhagyma csírával és francia rokfort sajttal;
  • Magyar hízott libamájjal;
  • Darált wagyu marha steak hús pogácsával;
  • Végül pedig a húsra fektetett 24 karátos aranylappal és élő barna szarvasgombával.

Világszerte jellemzően a wagyu hús, a szarvasgomba és a libamáj (és néhol az arany) a leggyakoribb összetevők a luxus hamburgerekben. A las vegas-i Fleur étterem 5000 dolláros (kb. 1,5 millió forintos), a világon az egyik legdrágábbnak számító hamburgerében a hundredbuckshoz hasonlóan a wagyu marha, a libamáj és a szarvasgomba a három fő összetevő. A Fleurnál a költségeket jelentősen megdobja a hamburger mellé járó 1995-ös bordeuax-i Chateau Petrus palack, az egyik legértékesebb borként számon tartott francia bor. Alkohol jár egyébként a szegedi burger mellé is, itt egy üveg Louis Francois pezsgőt kap a vendég a hamburgercsomag részeként, illetve köretként jár még egy adag parmezános-fokhagymás édesburgonya is fokhagymás majonézzel.

Fotó: Marjanovic Mira / Telex

Nem minden arany, ami ízlik

Habár a Fleur vonalán az arany kimarad az összetevőkből, a 2017-ben készített holland hamburger például arany bucival próbálta megdönteni a világ legdrágább hamburgerének Guiness-rekordját.

A burgerben wagyu marha, homár, libamáj, fehér szarvasgomba, és kaviár is van.

A 24 karátos aranylevéllel bevont buci önmagában 135 dollárt (kb. 42 ezer forintot) ér, az egész hamburger pedig 2313,72 dollárba (kb. 725 500 forintba) kerül, ami bár nem dönti meg világrekordot, de azért drágának számít. Arany burgerrel próbálkozott Hollandia mellett a londoni Honky Tonk is a Glamburger nevű ételével, ez 2014-ben készült, akkor 1110 fontért (423 ezer forint) adták, benne szintén wagyu marhával és szarvasgombával.

A drága hamburgerekre jellemző összetevők értéke valóban prémium kategóriás, a Japánból származó wagyu marhából extrém esetben akár 3000 euróba (1 millió forint fölött) is kerülhet egy 5-6 kilós húsdarab, a jellemzően fűszerként használt szarvasgomba pedig a barna élő esetén a kilónkénti 100 ezret is eléri.

Utóbbiból a magyar luxusburgerbe pár gramm kerül, a wagyu marha tesz ki jelentősebb összeget, ami habár ebben az esetben nem a milliós japán marhából készül, Ferkov szerint azért „drágább, mint az aranylap”. Az aranylap mondjuk amúgy is csekély része az összegnek, mindössze 1600 forintba kerül. És az íze?

„különösebb ízhatást igazából nem ad a hamburgernek, inkább az exkluzivitást, a minőség érzetet növeli.”

És mindez megéri?

A hamburgert kóstolva az mindenképp megerősíthető, hogy aki az arany íze miatt adott volna 38 ezer forintot a hamburgerre, az csalódni fog. Az arany hamburger (és mint kiderült, így az arany cappuccino, arany steak, arany sorbet, stb. is) egyáltalán nem az aranyról szól, inkább arról, hogy az amerikai street food is átalakítható prémium – és elképesztően laktató – étkezéssé. A kéksajtok kedvelőinek előny, hogy a burgerben a rokfort és maga a hús dominál igazán. Utóbbit egyébként úgy készítik, mintha steaket sütnének, és mivel a megszokottnál jóval vastagabb a hús, ezért végig hőmérővel figyelik, hogy megfelelően süljön át. Maga a hús elkészítése viszonylag hosszabb idő, de az étterem „bármilyen körülmények között maximum fél órán belül” vállalja, hogy felszolgálja a komplett menüt.

Fotó: Marjanovic Mira / Telex
Fotó: Marjanovic Mira / Telex

A hamburger többi része, a mártás, a póréhagyma csíra és kicsit a libamáj is háttérbe szorul, de jól megy a wagyu marhához, sőt, annak, aki valamelyik összetevőt nem kedvelné (mint én a libamájat), annak az összhatás meglepően új ízélményt ad. Az édesburgonyás parmezán is jól működik a hamburger mellé, a fűszeres batáta és a bucikkal közrefogott hústorony töménységét viszont mindenképp szükséges a mártogatóssal kompenzálni.

Az átlagos magyar pénztárcának ennek ellenére elég kérdéses, hogy megéri-e közel 40 ezret fizetnie egy prémium összetevőkből álló hamburgerért. Az viszont, hogy az arany hamburger egy járvány közepén kerül az étlapra, sejteti, hogy nem is az átlagos magyar pénztárca a célközönsége, ahogy Ferkov mondja,

„Azokat célozzuk meg, akik nem a legolcsóbbat keresik, hanem a megfelelő hangulatot. Ennek a rétegnek, akik erre költenek, tehát nem csak önmagában a funkcionális étkezésre, nekik kevésbé érződik meg a pénztárcájukon például a járvány. És nálunk sem az volt soha, hogy akkor húzzuk meg most kicsit a gatyaszárat, mert azt a vendég egyből megérezné.”

Emellett az étteremnek amúgy sem jelent nagy rizikót az aranyburger étlapra tűzése, mert az összetevők nagy részét, például a szarvasgombát vagy a libamájat használják más ételekhez is. Az egyetlen veszélyt maximum a wagyu marhahús szavatossága jelenti, wagyut ugyanis külön ehhez a burgerhez szereznek csak be.

Fotó: Marjanovic Mira / Telex
Fotó: Marjanovic Mira / Telex

Csak itthon drága

„Magyarországon ilyen prémium kínálat nincs, pláne így komplett csomagban. Hülyén hangzik, de mi nagyon jó ár-érték arányban vagyunk a külföldihez képest. Ahhoz képest, ami benne van, ami mellé jár, ahhoz képest jó ár. Az országban viszont tényleg ez a legdrágább.”

– mondja Ferkov arra célozva, hogy míg országos szinten a hundredbucks tényleg messze a legmagasabb árú hamburger, addig a globális toplistákon jó pár drágább prémium burgert is találni. Habár a tervek szerint először csak tíz darabot akartak a hundredbucksból legyártani, végül arra jutottak, hogy inkább állandó tételként az étlapra tűzik a közel 40 ezres hamburgert.

Az első tíz vásárlónak azért megmarad az, hogy még egy erre az alkalomra legyártott sapkát is kap az étteremtől, hogy „maradjon valami emlékbe is”. Az étterem étlapján november 18-tól lesz elérhető a burger, naponta maximum kettő elkészítését vállalják, azt is előre kell foglalnia annak, aki megkóstolná.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!