Sértődés helyett ezúttal imázskampányt húzott fel Kazahsztán az új Borat-filmre

2020. október 26. – 15:56

frissítve

Sértődés helyett ezúttal imázskampányt húzott fel Kazahsztán az új Borat-filmre

Másolás

Vágólapra másolva

Az első Borat filmet még olyan mélyen sértőnek találták Kazahsztánban, hogy betiltották, de mostanra úgy tűnik, az autoriter kormánynak is megjött a humora: a második rész premierjéhez igazítva turisztikai kampányt húztak fel a Borat-karakter kedvenc mondatára.

„Kazakstan. Very nice!”

– ez lett a friss imázsfilm jelmondata, amellyel az közép-ázsiai ország külföldi látogatókat csalogatna az országba a New York Times beszámolója szerint. Meglepő váltás ez 2006-hoz képest, amikor a Borat első részének vetítését megtiltották az országban, a főszerepben parodisztikus kazah újságírófigurát alakító Sacha Baron Cohent perrel fenyegették, és a film által keltett imázs ellensúlyozására hirdetéseket adott fel a kormány.

A fordulat egy bizonyos Mr. Keennek köszönhető, akinek kazah felesége van, Kazahsztán legnagyobb városában, Almatiban él és egy turisztikai vállalkozást üzemeltet. Keen azt mondta, olyan ötlet volt ez, ami akkor jut az ember eszébe, ha a turizmusból él, amit éppen teljesen lenullázott a világjárvány. „Az is közrejátszott, hogy most született gyerekem, és nem akartam, hogy mikor felnő, szégyellje magát Borat miatt. Inkább az jusson az eszébe erről: ekkor volt az, hogy apukám belekezdett ebbe a vicces projektbe” – nyilatkozta.

Keen és egy barátja, Yermek Utemissov, akinek külföldi filmes kapcsolatai vannak, két héttel ezelőtt ajánlották be az Boratos országimázs-kampány ötletét a helyi turisztikai hivatalnak, és azonnal pozitív választ kaptak. Ezután ingyen leforgatták a Very nice-tematikára épülő reklámfilmet:

A 14 évvel ezelőttihez képest lényegesen eltérő fogadtatás Utmessov szerint azért lehetséges, mert azóta felnőtt egy új generáció, akik számára már természetes a közösségi média és a mémek ismerete, tudnak angolul, veszik a poént, amit Borat teljesen eltúlzott karaktere hordoz (és amellyel sokkal inkább az USA-t parodizálják, mint Kazahsztánt, amit Sacha Baron Cohen csak azért választott, mert Amerikában szinte senki nem tud róla semmit.)

Az új Boratról szóló kritikánkat itt olvashatja el. Itt pedig meghallgathatja, hogy hangzik a very nice-ozás Borat előadásában.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!