1,3 milliárd kamuprofilt vágott ki a Facebook három hónap alatt

2021. március 22. – 11:52

Másolás

Vágólapra másolva

Összesen 1,3 milliárd kamufelhasználót távolított el és világszerte 12 millió, koronavírusról szóló bejegyzést jelölt meg álhírként a Facebook 2020 utolsó negyedévében, azaz három hónap alatt.

A cég hétfői közlése szerint a legtöbb kamuprofilt már a létrehozás pillanatában elkapják, de így is komoly munkája van a világszerte 35 ezer, az álhírekkel és kamuprofilokkal foglalkozó munkatársuknak, akik naponta többmillió felhasználót ellenőriznek. Ezzel egy időben próbálják a kamuprofilokra építő külföldi, dezinformációs kampánnyal operáló beavatkozásokat is megállítani – az elmúlt három évben 100 ilyen hálózatot számoltak fel.

A Facebok saját jelentéséből az is kiderül, hogy a 60 nyelven dolgozó 80 független álhírrendőreik meglehetősen nagy hatékonysággal dolgoznak, ugyanis az általuk álhírnek megjelölt posztok utóélete radikálisan csökken. A Facebook szerint az ilyen posztokra a megjelölés után 95%-kal kevesebben kattintanak, mint előtte.

A legnagyobb közösségimédia-oldal március elején állította hadrendbe az első (és ezidáig egyetlen) magyar tényellenőrjét, Záborszky Edét – aki az Indexben munkatársunk volt. Így néz ki élesben, ha a Facebook egyik magyar nyelvű tartalmát áthírként jelöli meg:

A Facebook nem véletlenül hozta nyilvánosságra a fenti jelentést, hiszen nemsokára indul a cég ellen az Egyesült Államok Képviselőházának energiaügyi és kereskedelmi bizottsága által indított vizsgálata, ami azt akarja feltárni, hogy a legnagyobb techcégek hogyan küzdenek az álhírek ellen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!