A Facebook azt állítja, hogy a belarusz KGB álprofilokkal szította tovább a menekültválság miatti indulatokat

2021. december 2. – 00:00

Másolás

Vágólapra másolva

A korábbi Facebook, ma már Meta néven működő vállalat azt állítja, bizonyítéka van arról, hogy a belarusz KGB emberei hamis Facebook-fiókokkal tovább szították az indulatokat a belarusz–lengyel határon kialakult menekültválsággal kapcsolatban – írja a CNN.

A Meta szerint a Belarusz Állambiztonsági Bizottsághoz köthető személyek újságírónak és aktivistának adták ki magukat a Facebookon. „Ezek az álprofilok angol, lengyel és kurd nyelven tettek közzé Lengyelországgal szembeni kritikákat, köztük képeket és videókat arról, hogy a lengyel határőrök állítólag megsértették a migránsok jogait” – áll a Meta szerdai közleményében.

Ahhoz, hogy a hamis személyiségek meggyőzőek legyenek, a fiókok egy részéhez valószínűleg mesterséges intelligenciával, úgynevezett deepfake-technológiával generáltak hamis profilképeket – írja a Meta. Összesen 41 Facebook-fiókot, négy Instagram-fiókot és öt Facebook-csoportot azonosítottak és töröltek, állításuk szerint ezek egyértelműen a belarusz KGB-hez voltak köthetők.

Alekszandr Lukasenko belarusz elnök a lengyel–belarusz határnál 2021. november 26-án – Fotó: LEONID SHCHEGLOV / BELTA / AFP
Alekszandr Lukasenko belarusz elnök a lengyel–belarusz határnál 2021. november 26-án – Fotó: LEONID SHCHEGLOV / BELTA / AFP

A Meta ezenkívül egy Lengyelországból irányított hálózatot is feltárt és lekapcsolt. Ehhez a hálózathoz olyan álprofilok tartoztak, akik közel-keleti menekültnek adták ki magukat, és az Európai Unióba való belépésről próbálták meg lebeszélni a valódi menekülteket.

„Ezek a hamis személyiségek azt állították, hogy a saját negatív tapasztalataikat osztják meg, és a menekültek nehéz európai életéről, Lengyelország szigorú menekültellenes politikájáról és a lengyel neonácik akcióiról posztoltak” – közölte a Meta. Ehhez a hálózathoz 31 Facebook-fiók, négy Instagram-fiók és négy Facebook-csoport tartozott. Arról, hogy ki állt a Lengyelországból szervezett hálózat mögött, már nem közölt további információt a Meta.

Alekszandr Lukasenko belarusz elnök az elmúlt hónapokban úgy akarta nyomás alá helyezni az elnyomó rezsimje ellen szankciókat elrendelő Európai Uniót, hogy az állami turisztikai ügynökségen keresztül Bagdadból és Dubajból Minszkbe reptetett szír, kurd, afgán, sőt kongói menekülteket is, majd a repülőtérről többeket egyenesen a lengyel, litván vagy lett határra buszoztatott. A menekültek csak ekkor szembesültek azzal, hogy át lettek verve, mert az Európai Unióban egyáltalán nem várták őket tárt karokkal. A helyzetet itt elemeztük részletesen>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!