Egy évbe telt, mire a Facebook lelőtte az azeri trollfarmot

2020. október 9. – 19:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Facebook csak egy év után kapcsolt le egy azeri trollfarmot. Sophie Zhang, a Facebook volt adatelemzője szerint ennyi időnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a vállalat megvizsgálta az azeri kormányt támogató több ezer kamuprofil és közel nyolcezer oldal aktivitását, mielőtt törölte azokat, írja a Buzz Feed.

A kormányzó Új Azerbajdzsán Párt Ifjúsági Uniójához köthető profilokat és oldalakat ellenzéki személyek és független médiumok támadására, valamint a kormánypárt népszerűsítésére használták. A Facebooktól nemrég kirúgott Zhang szerint a vállaltnál sokáig figyelmen kívül hagyták, hogy politikai pártok és kormányfők manipulációra használták a közösségi oldal platformjait. Zhang a cégtől való távozás előtt egy 6600 szavas bejegyzést tett közzé egy belső listán, amelyben azért bírálta a Facebookot, mert egy évbe telt, amíg kivizsgálták a megállapításait az azeri profilokról és oldalakról.

Nathaniel Gleicher, a Facebook biztonságpolitikai vezetője csütörtökön azt mondta, hogy belső vizsgálat után azonosították ezt a hálózatot, ám Zhang nevét nem említette. Guy Rosen, a Facebook integritásáért felelős alelnöke korábban megkérdőjelezte Zhang munkáját, mivel az szerinte csak hamis lájkolásokról szólt.

Azerbajdzsán és Örményország között jelenleg fegyveres konfliktus zajlik a hegyi-karabahi régióban, a harcokban már több százan életüket vesztették.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!