Elhalasztják az új törvények megszavazását, amelyek az ellenzék szerint eltörlik a demokráciát Izraelben

2023. február 15. – 14:19

Másolás

Vágólapra másolva

Az államelnök közbelépésére a jövő hétre halasztották a parlamenti szavazásokat a jogrend átalakításának két vitatott törvényjavaslatáról Izraelben – írja az MTI az ynet nevű izraeli portálra hivatkozva.

Jichák Hercog államfő a koalícióhoz tartozó Likud párt elnökéhez, Ofír Katzhoz fordult és arra kérte, hogy halasszák el a szerdára tervezett szavazást az izraeli parlament (kneszet) plenáris ülésén két ellentmondásos törvényről. A javaslatokkal szemben tömegtüntetéseken tiltakoztak izraeliek százezrei. Kérésére a jövő hétre halasztották a szavazást a „Deri 2” törvényről és a legfelsőbb bíróság törvényességi ellenőrző szerepének csökkentéséről, illetve felszámolásáról. Katz hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a törvény megszavazásának elhalasztása nem befolyásolja a jogi „reform” előrehaladását.

A törvénnyel a kneszet által jóváhagyott miniszteri kinevezések bírósági felülvizsgálatát akarják tiltani. A kormány ezzel a törvénnyel a legfelsőbb bíróság azon határozatát akarja megsemmisíteni, amellyel nem engedélyezte a keleti ultraortodoxok Sasz pártját vezető Arije Deri miniszteri kinevezését, mert adóügyek miatt felfüggesztett börtönbüntetés alatt áll. A jogszabály megszavazása után. a politikus visszakaphatná a belügyi és egészségügyi tárcát, a jövőben átvehetné a pénzügyek vezetését is.

A másik vitatott, a kormány programjában szereplő törvényjavaslat a legfelsőbb bíróság normakontrolljának korlátozását célozza. A testület jelenleg vétóval be tud avatkozni a jogalkotási eljárásba, de ha megszavaznák a változtatást, ez a lehetőség elveszne, ha legalább 61 törvényhozó elutasítaná a bíróság beleszólását. Az új alaptörvény csak akkor tenné lehetővé, hogy a legfelsőbb bíróság megsemmisítsen egy jogszerűtlennek, alkotmányellenesnek vagy az emberi jogokkal szemben állónak minősített jogszabályt, ha a 15 bíróból álló kibővített grémium legalább 12 bíróból álló többsége dönt így. A csomag megnövelné a kneszet beleszólását a vezető bírói posztokra való kinevezésbe is. Az ellenzék azzal vádolja a kormányt, hogy ezzel a lépéssel eltörli az izraeli demokráciát. Az igazságszolgáltatás átszabása azért is kényes kérdés, mert Netanjahu ellen jelenleg is bírósági eljárás folyik egy korrupciós ügyben, és kritizálói szerint éppen ezt akadályozhatná meg az igazságügyi reformmal.

Az elmúlt hetekben gyakoriak voltak a tüntetések Izraelben a törvényjavaslatok miatt, a hét elején közel százezres demonstrációt tartottak a parlamentnél. Herzog arra figyelmeztetett, hogy Izrael „az alkotmányos és társadalmi összeomlás szélén áll”, és valószínűleg „erőszakos összeütközésre” kell számítani. A parlamentben is hevesen tiltakoztak az ellenzéki képviselők a törvényjavaslattal foglalkozó ülésen: skandálásba kezdtek, néhányan pedig az asztalokon is átugráltak, hogy a kormánypárti képviselőkkel kiabáljanak.

Jichák Hercog felhívta Móse Szaada Likud-párti képviselőt is, és arra kérte, hogy vegye le a kneszet plenáris ülésének napirendjéről azon indítványát, amely áthelyezné az ügyészségtől a rendőrséget vizsgáló osztályt. Az államfő kérése nyomán Móse Szaada javaslata is csak a jövő héten kerül szavazásra.

Hercog kedden külön-külön találkozott az ellenzék és a kormánykoalíció képviselőivel annak érdekében, hogy konszenzusos megállapodást találjanak a vitatott törvényekről. Az ellenzék tárgyalási alapfeltétele a törvénykezés befagyasztása a megbeszélések idejére.Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!