Mit műveltek ezzel a kávéval? Kávéfeldolgozási módszerek és ízprofilok. (x)

2023. június 9. – 10:56

Mit műveltek ezzel a kávéval? Kávéfeldolgozási módszerek és ízprofilok. (x)
Fotó: Koffein Group

Másolás

Vágólapra másolva

A kávé világszerte milliók mindennapi rutinjának fontos része, amely biztosítja az oly szükséges energialöketet és egy rövidke kikapcsolódást jelent a napi hajtásban. Azonban nem minden kávé egyforma: azon túl, hogy zömében arabica vagy robusta fajtához tartozhatnak, ezen belül is eltérő fajtavariánsokat különböztetünk meg, és az alkalmazott feldolgozási módszer és persze a pörkölési profil is nagyban befolyásolja a végtermék ízprofilját.

A különleges kávék birodalmában, ahol a minőség és a kézművesség a legfontosabb, a feldolgozási módszerek megértése elengedhetetlen ahhoz, hogy minden csészében teljes mértékben értékelni lehessen az ízek árnyalatait. A jó minőségű kávé elkészítési lehetősége és fogyasztása továbbá pozitívan befolyásolhatja a munkabírásunkat, növelve a termelékenységet és az általános jólétet egy munkahelyi közösség életében.

Ezen gondolatoktól vezérelve indult el még 2012-ben egy kis csapat kávékedvelő a KoffeinService színeiben, akik mára több, mint 400 vállalkozásnál felelnek a minőségi irodai kávészünetekért kávégép bérlés üzletáguk keretén belül. A kisüzemi és specialty kávék egyre inkább szívügyükké váltak ezen az úton, így néhány éve létrehozták a KoffeinRoasters mikropörkölőket összefogó esernyőbrandet azzal a céllal, hogy minél szélesebb körben megismertessék az általuk képviselt pörkölőmesterek kiváló termékeit.

A specialty kávé kifejezés kivételes minőségű kávébabokra utal, amelyeket ideális körülmények között, fenntartható módon termesztenek, és gondosan dolgoznak fel, hogy megőrizzék egyedi jellemzőiket. A feldolgozási módszer kulcsfontosságú kérdés, amely meghatározza, hogy a kávécseresznye hogyan alakul át a pörkölésre kész zöld kávébabokká. Vizsgáljunk meg három gyakori kávéfeldolgozási módszert és azok hatását a kávéital ízprofiljára.

Mosott feldolgozás: ennél a módszernél a kávécseresznye külső héját és gyümölcshúsát eltávolítják, mielőtt vízben erjesztik. Az így kapott fermentált kávébabokból végül könnyű vagy közepes testtel és élénk ízekkel rendelkező kávék készülhetnek. A mosott kávékban gyakran találhatók citrusfélékre, virágokra és teára emlékeztető jegyek, ami a savasságot és tiszta ízeket kedvelő rajongók kedvencévé teszi őket.

Száraz vagy natural feldolgozás: ennél a módszernél a kávécseresznyét egészben szárítják, a héj és a gyümölcshús érintetlen marad. Ahogy a cseresznye szárad, a cukrok beszivárognak a kávébabba, és gazdag, gyümölcsös ízekkel töltik meg azt. A natural feldolgozású kávék édes ízükről, telt testükről és kifejezett gyümölcsösségükről ismertek. A bogyós és trópusi gyümölcsök és gyakran borszerű jegyek is megjelennek ezekben a kávékban, merész és összetett ízprofilt alkotva.

Honey feldolgozás: ez a módszer a mosott és a száraz eljárások elemeit ötvözi. A héj eltávolítása után a cseresznyét úgy szárítják, hogy a gyümölcshús egy része még a babon marad, ami a kontrollált fermentáció során mézes mázként vonja be a szemeket. A honey módszerrel feldolgozott kávék változatos ízvilágot mutatnak, az édesség és a savasság egyensúlyával. Gyakran karamellás, csokoládés és csonthéjas gyümölcsös jegyeket mutatnak, és azok számára vonzóak, akik a testesebb és árnyalt ízvilágú kávét keresik.

Szoros az összefüggés tehát a különleges kávék feldolgozása és annak az ízre gyakorolt hatása között, de hogyan támogathatja a jó minőségű kávé az irodai munkát?

A prémium minőségű kávé fogyasztása számos kognitív és élettani előnnyel jár

A kávéban lévő koffein stimulánsként hat, fokozza a koncentrációt és a szellemi teljesítményt. Az irodai környezetben, ahol a kávé gyakran a termelékenység és a kreativitás motorja, a kávéitalok optimális főzési technikáinak megértése is kiemelkedő jelentőségűvé válik. Egy profi eszközzel elkészített kávé feltöltődésként szolgálhat, lehetővé téve a munkatársaknak, hogy új inspirációval közelítsenek a munkájukhoz. A különleges kávéban található összetett ízek és aromák olyan érzékszervi élményt nyújthatnak, amely serkenti a kreativitást és emeli a megbecsültség érzését. Az irodai kávégép körül a szünetekben az elkészítéssel töltött idő elősegíti a társas kapcsolatokat és ösztönzik a kollégák közötti interakciót, így közvetlenül hat a csapatösszetartásra.

Minden összefügg tehát mindennel a farmtól a csészéig. Ebben a folyamatban rendszerint a kávé és kávégép választása múlik rajtunk. Sok bosszúságtól megóvhatjuk magunkat és kollégáinkat, ha ebben is szakértőkre bízzuk magunkat és egy szolgáltatás csomagban, szerviz hátteret is biztosítunk magunknak azokra az esetekre, ha problémánk akadna a készülékkel, hogy végre kedvünkre főzhessük a jól megérdemelt kávét és egyetlen kávészünet se maradjon el.

Ez a cikk egy fizetett promóció, úgynevezett PR-cikk, megrendelője a Koffein Group Kft.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!