A Fővárosi Állatkert nevében hirdet nyereményjátékokat egy kamuprofil

2023. április 3. – 20:55

Másolás

Vágólapra másolva

Megtévesztő kamuprofil került fel a Facebookra, amely úgy néz ki, mintha a Fővárosi Állatkert oldala lenne – emellett a városligeti állatkert nevében tesznek rajta közzé posztokat is ismeretlenek, írja az Állatkert közleménye. A posztok mellett

„még akciókat is hirdetnek, természetesen teljesen megalapozatlanul”

– írják. A megtévesztő álprofil szándékosan igyekszik azt a benyomást kelteni, hogy ő maga a Fővárosi Állat- és Növénykert hivatalos oldala. A pár napja megjelent profil a kamu, belépőjegyek kisorsolását ígérő nyereményjátékok mellett posztolgat az állatkert videóinak használatával, látogatószámokról, világnapokról írogat bejegyzéseket.

„Az álprofilt a megjeleníthető átláthatósági adatok szerint öt éve, 2018. február 24-én hozta létre egy Uliya Nurjannah néven feltüntetett felhasználó, majd ez év március 27-én, vagyis éppen egy hete változott az oldal címe »Fővárosi Állat- és Növénykert Magyarország«-ra”

– írja az Állatkert közleménye. A kamuoldal lenyúlta az igazi Állatkert logóját is, posztokat, videókat, fotókat vesz át onnan. A megtévesztés része az is, hogy amíg az Állatkert valódi Facebook-oldala a www.facebook.com/allatkert címen érhető el, az álprofil URL-je www.facebook.com/alIatkert. A szemfüles olvasó talán kiszúrhatja, hogy az egyik l kisebb a kamuprofil nevében, mint a másik: azért, mert az valójában egy, az l-re (azaz L-re) megtévesztésik hasonlító I (azaz nagy i).

Mint a közleményben írják, a megtévesztés gyanúja merül fel amiatt is, mert a posztok szövegeinek hibái sokszor fordítóprogramra utalnak, illetve az is érdekes, hogy az oldal téves adatokat közöl. Ráadásul egy hétnél régebbi posztokat nem látni az oldalon.

Az Állatkert szerint a szándékos megtévesztés a jogsértés mellett azért is problémás, mert „a legaggasztóbb az álprofilon meghirdetett »születésnapi« nyereményjáték, amely szerint azok között, aki hozzászólásként beírják, hogy »Boldog születésnapot!«, állatkerti belépőjegyeket sorsolnak ki.

Az ilyen kommentet íróknak privát üzenetben további kérdéseket tesznek fel, és az Állatkert információi szerint már volt olyan felhasználó is, akit az álprofilon keresztül arról értesítettek, hogy meg is nyerte a beígért belépőjegyeket.”

Az Állatkert közleménye szerint az intézménynél már érdeklődtek is emberek a megnyert jegyek átvételének módjáról. Az Állatkert hivatalosan is jelezte a visszaélést a Facebook felé, ennek ellenére az oldal egyelőre továbbra is működik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!