Cáfolja a XVI. kerületi rendelő, hogy a „free SZFE” maszk miatt nem engedtek be egy nőt

2020. november 6. – 14:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Free SZFE” feliratú sárga maszkot viselt egy nő, ezért nem engedték be a XVI. kerületi Kertvárosi Egészségügyi Szolgálat Jókai Mór utcai rendelőjébe, írta a kerület momentumos képviselője, Hollai Gábor.

A bejegyzést az érintett nő személyesen egy zárt csoportban is megosztotta. Mint írja, egy térdficamos barátját kísérte volna be a rendelőbe, de állítása szerint

„a bejáratnál, a »testhőmérséklet mérési ponton« odajött hozzánk egy egészségügyi dolgozó, aki meglátta a rajtam levő »free SZFE« feliratú maszkot. Ezzel a maszkkal annak a politikai véleményemnek adok hangot, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem átszervezése az Európa-szerte elfogadott jogi- és erkölcsi alapelvekkel ellentétes, és szeretném, ha a jogalkotó és a kormány, tévedését belátva a döntését megváltoztatná. (…) Az egészségügyi dolgozó emelt hangon, arrogánsan számon kért, és közölte, hogy ebben a maszkban az épületbe nem lehet belépni, mert az »provokáció« – ekkor még azt sem tudta, melyikünk szorul ellátásra, és valóban, az épületbe mindaddig nem mehettem be az általam támogatott sérülttel, amíg a maszkot nem vettem le.”

Az érintett nő mindezért bejelentést tesz, mert szerinte az egészségellátáshoz és a szabad véleménynyilvánításhoz való joga is sérült. A momentumos Hollai szerint is ki kell vizsgálni az ügyet.

Az ügyben kerestük az érintetteket, köztük a rendelőt, válaszukkal frissítjük a cikket.

Frissítés: A XVI. kerületi Kertvárosi Egészségügyi Szolgálat intézmények igazgatója, Kiss Marianna a Telex megkeresésére azt írta, az ügyet elkezdte kivizsgálni. Mint írta, a koronavírus-helyzet miatt az intézményben mindenkinek kötelező maszkot viselnie, ezt pedig a kollégái ellenőrzik, de „azt nincs joguk szóvá tenni, hogy milyen maszk van az illető betegen, vagy azon milyen szöveg, jelkép szerepel”.

Kiss azt is írja, hogy a sárga maszkos nő „nem betegként, hanem kísérőként érkezett. A megfelelő távolságtartás érdekében intézményünkbe csak indokolt esetben engedünk be hozzátartozót, kísérőt. Kollégáim – más betegek kísérőivel együtt – megkérték a hölgyet, hogy mivel túl sokan voltak a váróban, várakozzanak a bejárat előtt, ugyanúgy, mint minden más hozzátartozó, kísérő. Ez kizárólag a várakozó betegek érdekében történt és nem az általa viselt maszk miatt. A kísérő hölgy ezt nem vette tudomásul, követelte, hogy mutassák meg neki, hol van az leírva, hogy nem jöhet be kísérő.

Ebből a helyzetből szóváltás keveredett, melyben valóban az egyik szolgálaton kívüli kolléganő megjegyzést tett a hölgy maszkjára. Az intézmény vezetése teljességgel elhatárolódik a kolléganő megnyilvánulásától. Az – egyébként szolgálaton kívüli dolgozónk – a saját véleményét nyilvánította ki, és ez nem egyezik a XVI. kerület Kertvárosi Egészségügyi Szolgálata véleményével, alapvető értékeivel. A hölgy hozzátartozója természetesen megkapta a megfelelő ellátást, amit nem kifogásoltak. Az ügyet alaposan kivizsgáljuk. Egészségügyi dolgozóink a járványügyi helyzet miatt egyre nagyobb terhelésnek vannak kitéve, egyre fáradtabbak feszültebbek, néha türelmetlenek.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!