Arcfelismeréssel segítene a Facebook azoknak, akik kizárták magukat a profiljukból

2024. október 23. – 21:53

Másolás

Vágólapra másolva

Három évvel ezelőtt adatvédelmi okokból felfüggesztette, most újra visszahozná az arcfelismerés funkciót a Facebook, írja a The Washington Post. A közösségi platform két célra kezdte meg a rendszer tesztelését: a fiókjukból kizárt felhasználók segítésére, valamint a hírességeket használó átverő hirdetések elleni küzdelemre.

A kizárt felhasználók esetében a Meta fel fogja ajánlani, hogy egy videó segítségével azonosítsák magukat, amit aztán a rendszer összevet a profilban található képekkel. Ha egyezést talál, visszaengedi a felhasználót. A Meta azt mondja, hogy a felvett videóhoz kapcsolódó adatok azonnal törlődni fognak.

Ettől teljesen függetlenül arcfelismerést fog használni a Meta azoknál a közéleti személyiségeknél is, akiknek az arcát korábban beleegyezésük nélkül használták fel Facebookon és Instagramon megjelenő hirdetésekben. Ők automatikusan egy olyan új rendszerbe kerülnek, ami automatikusan átvizsgálja a jövőbeli hirdetéseket, hogy ellenőrizze az ilyen hamisítási kísérleteket. A hírességeknek nem kell szelfit vagy videót feltölteniük, és lehetőséget kapnak arra, hogy leiratkozzanak a funkcióról.

A 2010-es években a Facebook kifejlesztette a világ egyik vezető arcfelismerő rendszerét – és az egyik legnagyobb ismert adatbázist, ami az emberek arcát a nevükhöz kötötte. Az akkori felhasználók biztosan emlékeznek arra, hogy amikor a fotókat töltöttek fel a Facebookra, az oldal a rendszer segítségével azonosította a képen látható arcokat, és automatikusan javasolta a megjelölendő személyek nevét. A rendszer értesítette a felhasználókat is, ha megjelölték őket mások fotóin.

A funkciót sokáig bírálták adatvédelmi okok miatt, míg végül a Facebook 2021-ben kivezette, és megszüntette a több mint egymilliárd fős adatbázisát is hozzá.

Néhány adatvédelemre szakosodott szakértő a mostani újítás miatt is aggodalmát fejezte ki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!