Reuters: Teherán nem tervez azonnali megtorlást a pénteki incidens miatt

2024. április 19. – 11:54

Másolás

Vágólapra másolva

Irán eddig meglehetősen visszafogottan nyilatkozott azzal kapcsolatban, hogy robbanások hallatszottak az egyik város felett, egy iráni tisztviselő pedig Teherán jelezte, hogy nem tervez azonnali megtorlást – írja a Reuters.

Az iráni média és tisztviselők pénteken néhány robbanásról beszéltek. A CNN korábban azt írta, hogy tisztviselők szerint az iráni légvédelem három drónt fogott el Iszfahán városa felett.

Az iráni hadsereg főparancsnoka annyit mondott, hogy a légvédelem lőtt valamilyen gyanús objektumra. „Szakértők vizsgálják az esetet, és az eredmények kézhezvétele után tájékoztatni fognak az ügyről” – mondta Abdolrahim Mousavi vezérőrnagy az IRNA jelentése szerint. A CNN szerint a főparancsnok megjegyzései egybevágnak az iráni Tasnim hírügynökség korábbi jelentésével, miszerint nem történt kár a robbanás következtében.

„Az akció külföldi forrását nem erősítették meg” – mondta a Reutersnek nyilatkozó iráni tisztviselő. Ő arról beszélt, hogy a külső támadás helyett valamilyen beszivárgással elkövetett akció felé hajlanak.

Iránon belül a pénteki incidensről szóló hírek egyelőre nem tettek említést Izraelről, az állami televízióban szereplő szakértők pedig lekicsinylették az incidens hatását. Egy elemző arról beszélt, hogy az Irán területére beszivárgók bentről koordinálhatták a drónokat, amiket a légvédelem ártalmatlanított. Irán reggelre újra megnyitotta a repülőtereket és légteret is.

Izrael nem mondott semmit az esetről, de napok óta azt hangoztatta, hogy megtorlást tervez Irán ellen a szombati csapásokért. A szövetségesek, köztük az Egyesült Államok viszont szorgalmazták, hogy minden további válaszlépést úgy tervezzenek meg, hogy ne fokozza sokkal jobban a feszültséget a két ország között.

Több amerikai lapnak és tévének is azt mondták amerikai tisztviselők, hogy Izrael katonai csapást hajtott végre Irán ellen. A CNN-nek az egyik forrás arról beszélt, hogy az Egyesült Államokat csütörtökön előre értesítették, hogy a következő napokban csapást terveznek végrehajtani, az Egyesült Államok nem támogatta a válaszlépést.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!