A CNN műholdképei szerint elsőre nem látszanak nagy károk az iszfaháni légi támaszponton

2024. április 19. – 18:00

Másolás

Vágólapra másolva

A CNN által közölt műholdfelvételek alapján úgy tűnik, hogy nem keletkeztek jelentős károk annak az iszfaháni légi támaszpontnak a területén, amely pénteken katonai csapás célpontja lehetett.

A szintetikus apertúrájú radarral (SAR) készült műholdfelvételek helyi idő szerint 10:18 körül készültek, ide kattintva megnézhetők.

A képeken nem látszanak nagy kráterek a földben, sem megsemmisült épületek. Ugyanakkor a SAR felvételei azt nem tudják kimutatni, ha valahol égett valami.

A felvételeken az is látszik, hogy a légibázison korábban állomásozó iráni F-14 Tomcat vadászrepülőgépek jelenleg nincsenek ott. Pedig a CNN által átvizsgált korábbi műholdképeken ezek a gépek már egy ideje nem feltétlen lehettek ott.

A FARS iráni hírügynökség szerint az Iszfahán tartományi katonai támaszponton lévő katonai radar volt az egyik lehetséges célpont. Néhány irodának betörtek az ablakai – állítólag ez az összes kár, amit az akció okozott.

A SAR-felvételek nem átlagos műholdfelvételek. A SAR-képeket olyan műholdak készítik, amelyek radarsugarakat bocsátanak ki, amelyek képesek áthatolni a felhőkön, majd visszaverődnek a földön lévő tárgyakról, majd a műhold újra érzékeli a jeleket, és ebből rakja össze a képeket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!