Az Egyesült Államok szankciókat vet ki két szervezetre, amelyek pénzt gyűjtöttek erőszakos ciszjordániai telepeseknek

2024. április 19. – 16:58

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai pénzügyminisztérium bejelentette, hogy az Egyesült Államok szankciókat vet ki két olyan szervezetre, amelyek az USA szerint több tízezer dollárt gyűjtöttek két, már amerikai szankciókkal sújtott ciszjordániai erőszakos szélsőségesnek – írja a Guardian.

Az egyik szervezet, a Mount Hebron Fund online adománygyűjtő kampányt indított, amely 140 ezer dollárt (kb. 51 millió forintot) gyűjtött össze Yinon Levi telepes számára. Yinon Levi februárban azért büntették meg, mert ő vezette telepesek egy csoportját, amely palesztin és beduin civileket bántalmazott, felgyújtotta földjeiket és elpusztította tulajdonukat – közölte a pénzügyminisztérium.

A másik szervezet, Shlom Asiraich 31 ezer dollárt (nagyjából 11,5 millió forintot) gyűjtött David Chai Chasdai számára, aki az Egyesült Államok szerint olyan lázadást kezdeményezett és vezetett, amelynek során többek között járműveket és épületeket gyújtottak fel, az akcióban pedig meghalt egy palesztin is.

„A Mount Hebron Fund és a Shlom Asiraich több tízezer dollárt termelt olyan szélsőségesek számára, akik rongálásért, a civilek megtámadásáért és a palesztinok elleni erőszakért felelősek” – mondta Wally Adeyemo pénzügyminiszter-helyettes. Hozzátette: a szervezetek akciói aláássák Ciszjordánia békéjét, biztonságát és stabilitását.

Az Egyesült Államok korábban már öt telepest és két engedély nélküli ciszjordániai helyőrséget szankcionált.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!