A G7-országok elítélik Irán szombati rakétatámádásait, és készek felelősségre vonni az országot

2024. április 19. – 13:40

Másolás

Vágólapra másolva

A legfejlettebb országokat tömörítő G7-csoport vezetői Olaszországban gyűltek össze, hogy megvitassák a Közel-Keleti események eszkalációját, a Gázai övezet helyzetét, és az Irán és Izrael között egyre jobban feszülő helyzetet.

Sajtótájékoztatóját Antony Blinken amerikai külügyminiszter azzal kezdte, hogy a G7-országok egyöntetűen elítélik Irán szombaton végrehajtott Izrael elleni rakétatámadását, ami kiterjedését tekintve példa nélküli volt. A külügyminiszter hangsúlyozta, hogy az USA elkötelezett Izrael biztonsága és a közel-keleti konfliktus enyhítése mellett.

Blinken szerint a G7-ek elkötelezettek Irán felelősségre vonása mellett is, és megjegyezte, hogy az amerikai kormány tegnap újabb szankciókat jelentett be Teheránnal szemben. A G7-ek „az elkövetkező napokban” további szankciókat fognak elfogadni – tette hozzá a vezető amerikai diplomata.

A Gázai övezetben zajló háborúra térve Blinken arról beszélt, hogy a Hamász az egyetlen, ami akadályozza a tűzszüneti megállapodást, miután a terrorszervezet elutasította Izrael nagylelkűnek nevezett javaslatait.

Blinken mellett szorgalmazta, hogy Izrael a humanitárius segélyek érdekében nyisson több átkelőt az övezetben, engedje meg, hogy több segély jusson be Gázába, és segítse ezeknek a csomagoknak a jobb elosztását is.

„Jelentős előrelépést láttunk, de tartós eredményekre van szükségünk, és arra, hogy az egész Gázai övezetben történjen az elosztás” – mondta Blinken.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!