Kozármislenyben oszlopot állítottak az oszlopnak, amit utáltak

2024. május 15. – 10:44

Másolás

Vágólapra másolva

Új szobrot avattak a Baranya vármegyei Kozármislenyben. A szobor annak állít emléket, hogy négy éve elbontottak egy magasfeszültségű távvezetéket és a vezetéket tartó 25 méteres villanyoszlopokat a kisvárosban.

A szobor: egy oszlop.

De miért állítottak fel egy oszlopra emlékező oszlopot? Egyáltalán, miért akarnak emlékezni egy oszlopra, amit közel 50 évig gyűlöltek?

A történet 1969-ben kezdődött, akkor állították fel a települést átszelő, a tájképet eléggé romboló és nem mellesleg elektroszmogot is termelő távvezetéket. A vezetéket tartó oszlopok 50 évig csúfították el Kozármislenyt, mire az E.ON 2020-ban úgy döntött, 9 km hosszan visszabontja a hálózatszakaszt, és inkább kikerüli Kozármislenyt. Az áramszolgáltató cég 1,5 milliárdot költött arra, hogy elbontsa a 37 darab, egyenként 25-35 méter magas acél tartószerkezetet. Vagyis oszlopot.

Aminek a kozármislenyiek nagyon örültek, akkor ugyanis már 10 éve lobbiztak azért, hogy megszabadulhassanak a baromi nagy és baromi zavaró oszlopoktól.

A jelek szerint viszont egy icike-picike nosztalgia mégis szorult beléjük: most egy két és fél méteres oszlopot állítottak fel az egyik oszlop helyén.

A szobrot május 10-én avatták fel, a rajta szereplő táblácska szerint a város önkormányzata „az elektroszmog megszüntetésének” emlékére állította a Zöld Város Programja keretében. 800 ezer forintba került.

Bíró Károly független polgármester az átadáson arról beszélt, már 2020-ban pikniket tartottak az oszlop helyén, akkor döntötték el, hogy valamilyen formában emléket állítanak majd neki. Pontosabban a tízéves küzdelemnek, ami az eltávolítását megelőzte.

A kozármislenyieknek keserűédes mementó, az ország többi településének pedig példa arra, hogy van élet a turulszobrokon, csonka Magyarországokon, nagy Magyarországokon és torzra faragott Petőfiken túl is. Éljenek a helyi nevezetességek!

(Pécs Aktuál)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!