Pumped Gabo beszállt a metaverzumba

2023. január 25. – 16:27

Másolás

Vágólapra másolva

Pumped Gabo kétségtelenül az egyik legfurcsább magyar influenszer: nyolc éve azzal lett híres, hogy a Balaton Soundon táncolt, mégsem lett belőle hétköznapi celeb. A gyúrós videók és bulvárbotrányok mellett rendszeresen szólalt fel környezetvédelmi témákban – a Fertő tavi szállodaépítés ellen konkrétan pucéran –, és nemrég a Magyar Tudományos Akadémián is járt, hogy egy fenntarthatósági témájú versenyt népszerűsítsen. Gabo hétfőn egy újabb enigmatikus projekttel járult hozzá a saját kiismerhetetlenségéhez, bejelentette ugyanis, hogy beszáll a metaverzumba.

Gabo már múlt héten belengette egy videóban, hogy végre elmagyarázza, mi az a Pumped G-projekt, amin a háttérben már több mint egy éve dolgoztak, a hétfőn közzétett honlap alapján pedig az egész nem más, mint az influenszer beszállása az úgynevezett Web3-ba, azaz az internet metaverzumot is magába foglaló továbbfejlesztésébe. A projekt középpontjában az NFT-k lesznek (ezekről korábban itt írtunk részletesen), olyannyira, hogy némileg véleményesen egyből „Magyarország legelső igazán nagyszabású NFT projektjeként” hivatkoznak rá.

Gabo szerint amúgy nem baj, ha valaki nem vágja, hogy mik ezek, mert korábban ő sem vágta, és amúgy is a közösségépítésen, vagy ha pontosak akarunk lenni, a hatalmas családépítésen lesz a hangsúly. Az a honlap alapján nem egészen világos, hogy az egész a gyakorlatban hogy fog működni, de Gabo már kapott egy Fortnite-karakterre hajazó virtuális, 3D-s alteregót. Az ehhez hasonló avatárokat elméletileg februárban kezdik majd árulni, és még idén metaverzum-kompatibilissé is teszik őket, bár ezen a ponton nem egyértelmű, hogy ez pontosan mit jelent. Többek közt azért sem, mert ahogy ebben a cikkben is írtuk, egyelőre nem létezik a metaverzum.

Az mindenesetre biztos, hogy a tulajdonosok számos extrához férhetnek majd hozzá, metaverzumban rendezett fesztiváltól heti nyereményeken és közös házibulikon át egészen a közös edzésekig. Gabo ráadásul saját táplálékkiegészítőt is kiad majd, a termékekre pedig kedvezményt kapnak majd a tulajdonosok. A projekt bevételének egy részét árva gyermekeknek ajánlják majd fel, és minden eladott NFT után ültetnek majd egy fát is.

Grandiózus tervekből tehát nincs hiány, de a honlap alapján sok konkrétum nem derült ki a projektről, és a legtöbb NFT-s bulihoz hasonlóan itt is felmerül a kérdés, hogy tulajdonképpen mi szükség van az NFT-kre, mert a beígért dolgokat mind meg lehetne csinálni ezek nélkül is. Környezetvédelmi aggályok viszont legalább nincsenek, a projektbe ugyanis etherrel lehet beszállni, az emögött álló Ethereum-blokklánc pedig a tavaly szeptemberi protokollváltása óta a korábbi helyzettel ellentétben szinte egyáltalán nem szennyezi a környezetet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!