Még a felesége is elhitte róla, hogy dandártábornok: 150 milliót csalt össze egy 53 éves férfi

2022. június 30. – 11:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Mit kezdhet magával egy 53 éves férfi, miután szabadságvesztéséből a szabad életbe visszatérve nem akar tovább taxisként dolgozni? Történetünk főszereplője egy Rejtő Jenő-i fordulattal úgy döntött, hogy rendőrségi dandártábornok lesz, valamint hivatásos beosztásba kerül az adóhivatalnál és a a nemzetbiztonsági szolgálatoknál is. Legalábbis a szavak szintjén – valószínűleg ő maga is tisztában volt azzal, hogy a fenti intézmények viszonylag kevésbé ismertek arról, hogy két kézzel kapnának frissen szabadult, priuszos exfegyencek iránt.

Mindenesetre hősünk – akiről a Központi Nyomozó Főügyészség közleményében olvashattunk, amiből máris kiderülhet, hogy a története nem végződött happy enddel – 2016 februári szabadulása után „magát hivatalos személynek kiadva és ebből adódó lehetőségeit valótlanul hangoztatva” szerzett pénzt. Azt állította ugyanis, és a környezetébe került emberek közül eléggé el nem ítélhető módon ezt sokan el is hitték, hogy ő egy olyan hatósági személy, akit, ha ügyesen próbálják, történetesen meg lehet vesztegetni.

És próbálták is, ki ennyivel, ki annyival.

  • Rendőrségi állást ígért pár százezer forintért.
  • A különböző hatósági eljárások megindítását elkerülendő „cég- valamint rendszámvédelmet” árult.
  • „Belügyminisztériumi fedett nyomozók” által korábban használt lakások áron aluli megvételéért vett át milliós nagyságrendű előleget legalább 20 sértettől, akiknek összesen 50 ingatlan eladását ígérte.
  • Pályaválasztás előtt álló gyerekek szüleinek 1,8 millió forintért kínált egy bizonyos „fekete könyvet”, amelyről azt állította, hogy az abban lévő tananyagból biztosítható az egyetemi felvételi és később a rendvédelmi vezető beosztás megszerzése (a netről ingyen letölthető törvénymagyarázatot öten vették meg tőle).

A férfi 2016 márciusában megismert későbbi feleségének és családjának is azt állította, hogy a rendőrségen dandártábornok, valamint a nemzetbiztonsági szolgálatoknál és a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál is hivatásos beosztásban van, továbbá, hogy a belügyminiszterrel bizalmi kapcsolatban áll, akit alkalmanként helyettesíteni is szokott a munkájában. Aztán októberben ugyanígy tévesztett meg egy másik nőt is, akit „az iránta fennálló érzelmeit kihasználva arra vett rá, hogy álnéven, magát a Belügyminisztérium dolgozójának kiadva a sértettek előtt erősítse meg állításait” – olvasható az ügyészség közleményében.

A vádirat szerint az extaxis áltábornok közel 150 millió forinttal károsította meg a sértetteket. A közlemény szerint „cselekményéhez tévedésben tartott vagy a bűncselekményekbe bevont nőkkel – többször párhuzamosan – fenntartott kapcsolatait is felhasználta, a megvádolt társai közül pedig – jó üzletet remélve – többen voltak abban a tudatban, hogy a férfin keresztül hivatalos személyt vesztegetnek”. Az ügyészség végrehajtandó fegyházbüntetést és vagyonelkobzást indítványozott.

Az elkobozható vagyon összege a közlemény szerint az elcsalt 150 000 000 forintnak enyhén szólva sem túl tetemes része: mindössze 117 719 forint, azaz kevesebb, mint egy ezreléke.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!