A Jobbik volt elnöke, Sneider Tamás is Novák Katalinra szavazott az államfőválasztáson

2022. március 10. – 21:42

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtök délelőtt titkos szavazáson döntött az Országgyűlés arról, hogy ki legyen Magyarország következő köztársasági elnöke. A Fidesz jelöltje, Novák Katalin 137 szavazattal nyert, míg Róna Péter mellett 51 ellenzéki képviselő tette le a voksát. Mindez azt is jelenti, hogy a Fidesz-KDNP 133 országgyűlési képviselője mellett 4 ellenzéki politikus is Novákra szavazott, mint Kósa Lajos is megjegyezte később Facebookon.

Az egyik közülük Sneider Tamás, a Jobbik korábbi elnöke volt

– tudta meg a Telex. Sneider tavaly februárban csatlakozott egy másik ex-jobbikos, Bencsik János új pártjához, a Polgári Válaszhoz, ám a szavazáson nem egyformán döntöttek.

Semjén Zsolt és Sneider Tamás diskurált a Parlamentben 2022. március 10-én – Fotó: Szilli Tamás / Telex
Semjén Zsolt és Sneider Tamás diskurált a Parlamentben 2022. március 10-én – Fotó: Szilli Tamás / Telex

Sneider Tamás: A háborús helyzetben nem mindegy, ki a Magyar Honvédség főparancsnoka

„A Polgári Válasz a közvetlen elnökválasztás híve, ezért Bencsik János elnök nem is szavazott, de a jelölt személye és a háborús helyzet veszélye miatt tudattam a párt elnökével is, hogy élni fogok a szavazás lehetőségével” – fogalmazott lapunknak küldött válaszában Sneider Tamás. „A felfokozott politikai helyzetben jó jelöltnek tartom Novák Katalint, aki nem ok nélkül az egyik legnépszerűbb politikus Magyarországon, hiszen olyan területtel foglalkozott az elmúlt években, amelynek a legnagyobb a támogatottsága, vagyis a családpolitikával.”

„Most viszont ennél is fontosabb indok szólt a személye mellett: ez pedig a példátlan méretű és veszélyes ukrajnai háború. Ilyen helyzetben nem mindegy, ki tölti be a Magyar Honvédség főparancsnoki tisztségét”

– írta Sneider, majd így folytatta: „Az esélyét se szeretném látni, hogy miközben egyre közelebb ér az ukrán front hazánkhoz, a baloldali ellenzék esetleges jogi csűrés-csavarásával hazánk védelmi képessége csökkenjen.”

Sneider kilenc évig volt a Jobbik alelnöke, majd 2018 és 2020 januárja között a párt elnöki tisztségét látta el. Négy hónappal azután, hogy Jakab Pétert választották meg utódjának, több országgyűlési képviselővel együtt kilépett a frakcióból, és nem sokkal később a pártból is. Mandátumát azonban nem adta vissza, így azóta függetlenként politizál a parlamentben. Mostani döntése minden bizonnyal csak még tovább rontotta a viszonyát Jakab Péterrel, hiszen a Jobbik elnöke ajánlotta az ellenzéki pártszövetségnek Róna Pétert.

Bencsik János felvette a szavazólapot, de nem dobta be az urnába. „Ennek az az oka, hogy úgy vélem: ennek a szavazólapnak nemcsak az én kezemben volna a helye, hanem minden szavazókorú honfitársaméban” – indokolta döntését a Polgári Válasz elnöke a Telexnek. „199 országgyűlési képviselő helyett 8 224 376 választópolgárnak kéne eldöntenie, ki legyen Magyarország államfője.” A Polgári Válasz a közvetlen elnökválasztás mellett foglal állást, mert meggyőződésük, hogy „a nép bizalmából az ország élére került államfő sokkal nagyobb legitimitással tudna őrködni az alkotmányosság felett, és sokkal inkább képes lenne megtestesíteni a nemzet egységét”.

Az Egységben Magyarországért pártjai az elmúlt hónapokban többször is kinyilvánították, hogy ők is közvetlen államfőválasztást szeretnének.

„Ennek ellenére részt vettek a mai elnökválasztási procedúrában, előre tudhatóan esélytelen jelöltet állítva. Ma az ő szavazóikat is én képviseltem, azok helyett, akik áprilisban a szavazatukat kérik”

– írta Bencsik János.

Pál Éva és Popély Gyula neve is felkerült a szavazólapra

Érvénytelen szavazatot adott le a Mi Hazánk Mozgalom két országgyűlési képviselője, Apáti István és Dúró Dóra. A szavazólapra ráírták Dr. Popély Gyula szlovákiai magyar történész nevét. A Mi Hazánk őt szerette volna államfőjelöltnek jelölni, ahhoz azonban, hogy valakinek a neve felkerüljön a szavazólapra, az országgyűlési képviselők legalább egyötödének (40) ajánlására van szükség. Ez nem jött össze nekik.

Mint ahogy Szanyi Tibor pártjának, az ISZOMM-nak sem sikerült, amely Pál Évát, a Neoton Família egykori énekesnőjét javasolta köztársasági elnöknek. Országgyűlési képviselőjük, a DK-ból 2018 decemberében távozó Székely Sándor érvénytelen szavazólapot adott le az államfőválasztáson: mindkét jelölt mellett beikszelte a négyzetet, és ráírta Pál Éva nevét. „Pál Évára szavaztam és a szocializmusra!” – írta később Facebook-oldalán.

Farkas Gergely, volt jobbikos, jelenleg független képviselő is ott volt csütörtökön a Parlamentben. A Telexnek azt írta, hogy egyik jelöltet sem tudta támogatni, ezért üres szavazólapot adott le.

Távol maradt a szavazástól Varga-Damm Andrea. A Jobbik korábbi politikusa azzal indokolta döntését, hogy egy valódi demokrata nem vesz részt egy ilyen szavazáson, mert szerinte megalázó volt a hazának Novákot jelölni a legmagasabb állami tisztségre. „Novák Katalin személye nem teszi alkalmassá őt köztársasági elnöknek. Lehet kikupálni, lehet mindenféle módon szebbik arcát mutatni, de tény, hogy sem az életútja, sem a személyisége nem teszi alkalmassá” – fogalmazott később a Facebook-oldalán megosztott videóban is.

Nem vett részt a szavazáson Bangóné Borbély Ildikó sem, akit pár hete zárt ki az MSZP, miután kiderült, hogy a nyilvános önéletrajzában nem írt igazat a diplomájáról. Bangóné a Telexnek arról beszélt, hogy ő a közvetlen államfőválasztást támogatja, és szerinte Róna Péter jelölésével legitimmé tette az ellenzéki pártszövetség Novák Katalin megválasztását.

De akkor ki lehetett a másik három ellenzéki képviselő, aki Novák Katalinra voksolt? Mivel a szavazás titkos volt, így nem tudjuk, kik támogatták a Fidesz jelöltjét. Az elmúlt négy évben mutatott szavazási szokásaiból ugyanakkor valószínűsíthető, hogy Ritter Imre, német nemzetiségi képviselő lehetett az egyik. Ritter korábban a Fidesz budaörsi önkormányzati képviselője és polgármesterjelöltje volt, az elmúlt négy évben pedig szinte mindig a Fidesszel szavazott a parlamentben.

Volner János, volt jobbikos képviselő is közelebb áll ma már a Fideszhez, mint az ellenzékhez. Pártjával, a Volner Párttal azért nem indul el az április 3-i országgyűlési választáson, hogy ne veszélyeztesse a Fidesz győzelmét „a kommunista utódpártok és a szélsőséges liberálisok ellen”. Mindkettejüket kerestük a szavazás után, de cikkünk megjelenéséig nem reagáltak levelünkre. Nem válaszolt Fülöp Erik, volt jobbikos képviselő sem, aki tavaly januárban a Mi Hazánk Mozgalomból is távozott. Tavaly áprilisban megszavazta a felsőoktatási intézmények alapítványi kézbe történő kiszervezését, és most sem elképzelhetetlen, hogy támogatta Novák Katalint.

A 199 parlamenti képviselőből 195-en vették fel a szavazólapot, de csak 193-an dobták be az urnába. Öt szavazat érvénytelen volt, azaz összesen 188 érvényes voks gyűlt össze. A 188 szavazat 72,8 százaléka, 137 darab érkezett a kormánypártok jelöltjére, Novák Katalinra, és 51 voks az ellenzéki jelöltre, Róna Péterre.

Az államfőválasztást percről percre közvetítettük ebben a cikkünkben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!