Forintra pontos helyi szja-visszatérítési adatok jelentek meg a fideszes jelöltek választási kampányában

2022. február 19. – 13:12

Másolás

Vágólapra másolva

Érdekes jelenségre figyelt fel olvasónk, akinek a választókörzetében induló fideszes jelölt egy olyan célzott hirdetéssel jelentkezett a Facebookon, amiben az utolsó forintig pontosan elbüszkélkedett vele, hogy választókerületében összesen hány fő összesen hány forint családi szja-visszatérítést kap.

„De vajon honnan tudja ezt a kampányban jól mutató adatot a kormánypárti képviselő-jelölt?”

– tette fel a kérdést olvasónk. Körülnéztünk, és egy hevenyészett kereséssel további négy hasonló hirdetést találtunk.

  • Font Sándor (Bács-Kiskun megyei 3. sz. választókerület) pontosan kiszámolta, hogy a körzetébe tartozó 29 település 66063 szavazójából 9979 fő összesen 3 974 017 736 forinttal lesz gazdagabb a kormányintézkedés hatására.
  • Hargitai János (Baranya megye, 3. sz. választókerület) is valahogy birtokába jutott az adatnak, miszerint a körzetébe tartozó 104 település, 71985 szavazójából 10973 gyerekes szülő részesül 4 418 019 068 forintnyi visszatérítésben.
  • Pajtók Gábor (Heves megye, 1. sz. országgyűlési egyéni választókerület) a hozzá tartozó 27 település 81498 szavazójáról derítette ki, hogy közülük 13984 családapa és családanya kap 6 143 297 867 forintot.
  • Riz Gábor (B.-A.-Z. megye 3. sz. választókerület) azt szerepeltette kampányhirdetésében, hogy Ózdon 3333 fő részesült a családi adóvisszatérítésből 1 238 993 066 forint értékben, míg a soproni kormánypárti jelölt megelégedett a hirdetésben annyival, hogy feltüntesse: Sopron és környékén tízezren kaptak visszatérítést.

Lapunk ezután négy fideszes képviselőjelöltnek, Font Sándornak, Hargitai Jánosnak, Pajtók Gábornak és Riz Gábornak) is elküldte a kérdést, hogy honnan jutott hozzá ahhoz az adathoz, hogy a választókerületében pontosan hány fő kapott szja-visszatérítést, de választ egyik jelölttől se kaptunk.

Forrás: Facebook Forrás: Facebook
Forrás: Facebook

Kénytelenek voltunk egyenesen a NAV-hoz fordulni felvilágosításért, de elsőre csak egy kurta válasz jött az adóhatóságtól, miszerint „ezek az adatok közérdekűek”. Mivel ezt eddig is lehetett tudni, megpróbáltuk még egyszer megkérdezni, hogy

  • a vonatkozó közérdekű adatok nyilvánosan elérhetők, vagy az érintett jelölteknek külön igényelni kellett őket?
  • Ha elérhetők az adatok, akkor hol, milyen adatbázisban, milyen internetcímen?
  • Ha a jelölteknek külön kellett igényelni, akkor igényelték-e külön őket, és amennyiben igen, akkor mikor és milyen átfutással?

A második válasz karakterszámban már többet, érdemi információból azonban közel ugyanannyit tartalmazott. Megtudhattuk, hogy ha „az adatok elektronikusan közzétett formában rendelkezésre állnak, úgy a NAV az url (azaz a honlap adatok helyére mutató linkjének) megküldésével tájékoztatja az adatigénylőt a kért adatokról”.

Azt megtartotta magának az adóhatóság, hogy a szóban forgó közérdekű adatok elérhetők-e nyilvánosan („elektronikusan közzétett formában”), és ha igen, akkor hol nézhetjük meg őket, valamint azt is, hogy ki igényelte azokat az adóhatóságtól. Természetesen nem hagytuk annyiban, és megpróbáltuk fellelni a információt az interneten, elsősorban nyilván az adóhatóság oldalán, de nem jártunk sikerrel.

Ezért kénytelenek vagyunk olvasóinkra bízni, válasszák ki, hogy véleményük szerint

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!