Pikó András reagált a sajtót kizáró fideszes lakossági fórumra: A fogadóóra mindig nyilvános, politizálni csak így érdemes

2022. február 3. – 13:17

Másolás

Vágólapra másolva

„Két volt polgármester, köztük egy parlamenti képviselő, aki indulni se mer körzetében, tart »zártkörű« »fórumot« a kerületben, ahova ezek szerint évente egyszer-egyszer idetévednek” – írja Pikó András VIII. kerületi polgármester Kocsis Máté és Sára Botond szerda esti lakossági fórumáról, amelyre nem engedték be a sajtót, így a Telex újságíróit sem.

A regisztrációnkat a Fidesz józsefvárosi pártirodája azzal utasította el, hogy „a járványügyi szabályokra tekintettel a helyszín befogadóképessége korlátos”, az elsődleges szempont pedig az, hogy „a rendezvényen minél több helyi lakos tudjon részt venni.”

„Ennek tükrében nem biztosítunk helyet a sajtó munkatársainak”

- írták. Az RTL Klub megkeresésére pedig azt válaszolták, hogy a lakossági fórum „azoknak a józsefvárosi és ferencvárosi lakosoknak szól, akik szeretnék kifejezni véleményüket és javaslataikat azzal kapcsolatban, hogy a baloldali városvezetés leépíti a közbiztonságot és visszavezeti a kerületet a rosszhírű nyócker állapotába.”

A téma iránt érdeklődők figyelmébe ajánlották „azt a lényegesebb súlyosabb helyzetet, hogy Pikó András momentumos polgármester közpénzből szervezett fórumai nem látogathatók bárki számára.”

Pikó András cáfol

Az utóbbi állításra reagált szerda este Facebook-oldalán Pikó András. A VIII. kerületi polgármester azt írta, ő szeretettel várja a Losonci negyed érdeklődő lakóit a következő közösségi fogadóórán is február 9-én. „A fogadóóra, mint mindig: nyilvános, online élőben követhető, a kérdéseket a helyszínen és kommentekben is feltehetik.”

Bejegyzésében Pikó arról ír, 2019. októberi megválasztása óta ez lesz a negyvenedik közösségi fogadóóra és fórum a kerületben. „Minden évben minden józsefvárosi negyedbe eljutunk, így aztán negyedjére jövünk éppen a Losonci negyedbe.”

„A fórum nyitott a civilek, érdeklődő lakosság és a sajtó előtt is – személyes tapasztalatból beszélek, amikor azt mondom: politizálni csak így érdemes.”

Kérdésünkre később a józsefvárosi polgármester megerősítette, hogy még soha senkit nem zártak ki az önkormányzati fórumokról. A veszélyhelyzet ideje alatt mindössze egy kikötést tesznek, a közösségi fogadóórán csak érvényes védettségi kártya felmutatásával és maszkkal lehet részt venni, ezt előzetesen minden esemény leírásában külön is feltüntetik. Pikó hozzátette, hogy a közösségi fogadóórákról a Mediaworks helyi kiadványa, a Hírnyolc is rendszeresen beszámol, és a fideszes önkormányzati képviselőket ugyanúgy meghívják, mint a nem fideszeseket.

A fórumok költségei a helyiségek bérleti díjától függnek – válaszolta arra a kérdésünkre, hogy mennyibe kerül egy-egy ilyen fórum. „Ha az adott negyedben van önkormányzati tulajdonú helyiség, akkor természetesen nincs bérleti költség. Ha nincs, akkor bérbe vesszük.” Ennek költsége óránként 15-20 000 forintot tesz ki.

Sára Botond: A színes-szagos látszatmegoldások helyett az itt élők valódi kéréseivel és gondjaival kell foglalkoznunk

„Koszos utcák, folyamatosan romló közbiztonság, tarthatatlan hajléktalanhelyzet, elmaradó fejlesztések, társasházi konfliktusok – csak néhány azok közül a problémák közül, amelyekről Józsefváros és Ferencváros lakói számoltak be a tegnapi lakossági fórumon.” Ezt írta a szerda esti lakossági fórumról Sára Botond, a Fidesz VIII-IX. kerületi képviselőjelöltje (Budapest 6. választókerület).

Sára szerint a 2010-es években mindkét városrész a fejlődés útjára lépett és „rohamléptekben haladt az élhető, szerethető, otthonos várossá válás felé”.

„Ez a pozitív fordulat azonban a baloldalnak köszönhetően sajnos nemcsak megakadt, hanem egyenesen ellenkezőjére váltott, aminek eredményeként ma már többen költöznének el innen, mint az elfogadható lenne”

– fogalmaz Facebook-bejegyzésében a volt józsefvárosi polgármester. Bár egy erős önkormányzat szerinte képes lenne egymaga is megbirkózni a helyi szintű problémákkal, úgy látja, a városrészek jelenlegi vezetése egészen más dolgokkal van elfoglalva.

„Tőlük az itt élők nem remélhetnek megoldást. Ahhoz, hogy ismét a rend, a biztonság és a fejlődés jellemezze a városrészeket, sok mindent kézbe kell vennünk és közös feladatként kell tekintenünk az előttünk álló teendőkre. Az itt élők valódi kéréseivel és gondjaival kell foglalkoznunk a keveseket érdeklő, színes-szagos látszatmegoldások, kommunikációs trükkök helyett.”

Sérti a gyülekezési jogot, ha egy nyilvános eseményről kizárják a sajtót

Ahogy arról korábbi cikkünkben írtunk, a jogszabályok szerint nem tilthatták volna ki a sajtót a Fidesz józsefvárosi lakossági fórumáról.

A gyülekezési jogról szóló törvény szerint ugyanis nincs olyan, hogy egy nyilvános esemény csak részben nyilvános.

„A gyűlés nyilvános, ha ahhoz bárki szabadon csatlakozhat.” Így határozták meg a gyűlés fogalmát abban a törvényben, amit a fideszes többségű Országgyűlés fogadott el 2018-ban.

Ha a sajtót nem engedik be a nyilvánosan meghirdetett gyűlésre, akkor szabálysértést követnek el. A szabálysértési törvény szerint gyülekezési joggal való visszaélésnek számít, ha a gyűlés szervezője vagy vezetője kizár egy újságírót a rendezvényről.

A ferencvárosi-józsefvárosi körzetben (Budapest 6.) Kocsis Máté 2018-ban a szavazatok 40,51 nyerte meg a választást. Az viszont már 2020 októberében kiderült, hogy az idei választáson nem indul el újra, a döntést a Fidesz frakcióvezetője azzal indokolta , hogy a kampányközpontban lesz rá nagyobb szükség. A Fővárosi Kormányhivatal vezetőjét, Sára Botondot jelöli helyette a Fidesz. Sára korábban Józsefváros polgármestere volt, ám 2019-ben kikapott Pikó Andrástól, és az önkormányzati képviselői mandátumát sem vette át. Ellenfele a párbeszédes színekben induló Jámbor András lesz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!