A Zoom-fáradtság valódi, állítja a Stanford Egyetem kutatása

2021. március 13. – 15:57

Másolás

Vágólapra másolva

Nem véletlenül kelünk fel fáradtan a Zoom-meetingek után az íróasztaltól – állítja a Stanford Egyetem új kutatása, amely azt vizsgálta, hogyan hatnak az agyunkra a videóhívások.

A videókonferenciák után érzett kimerültséget a Zoom alkalmazásról nevezték el, miután a szolgáltatás a járványnak köszönhetően hihetetlenül népszerű lett, de maga a jelenség természetesen nem csak a Zoom használatakor jelentkezhet. A CNN cikke szerint a „Zoom-fáradtság” jelenségét 4 okra vezették vissza.

Jeremy Bailenson, a Stanford Egyetem kommunikációs professzora szerint amiatt, hogy egy tucat szempár mered ránk egy kis térben, beindul a túlélő ösztönünk. Hasonló a helyzet ahhoz, mint amikor az ember a liftben nem néz másokra, hogy kerülje a konfrontációt. Bár a videóhívások csak szimulálják, hogy mindenki minket figyel, a helyzet miatt előjön az „üss vagy fuss” ösztönünk.

A második ok, ami miatt fárasztóbbak a videóhívások, hogy nem vagyunk hozzászokva, hogy a non-verbális jeleket virtuális úton kapjuk meg. Ráadásul mivel érzik a távolságot a hívásban, az emberek túlkompenzálnak, 15 százalékuk hangosabban is beszél, mint ahogyan a való életben tenné – derült ki a tanulmányból.

Szintén stresszes vagy idegesítő lehet, hogy a Zoom-hívásokban állandóan látjuk magunkat, és nehézséget jelent, hogy ne a tükörképünket nézegessük a beszélgetések közben. A folyamatos önértékelés pedig stresszesnek bizonyulhat, főleg nőknél. Bailenson szerint egyes nők esetében depressziót is eredményezhet, hogy a webkamerájuk képe állandóan előttük van.

Hasonlóan nyomasztó, hogy a videókonferenciák alatt beragadunk egy dobozba, hiszen nem sétálhatunk csak úgy ki a képből. Ez mentálisan is keretek közé szorít bennünket. Az agyunk ugyanis sokkal kevésbé kreatív ha ülünk, ahelyett, hogy sétálgatnánk a szobában

Hogy a videóhívások fenti négy kellemetlen velejáróját mellőzni tudjuk, állítsuk át a kameránkat, hogy ne lássuk állandóan magunkat, emellett pedig próbáljunk minél több videókonferenciát telefonhívásra cserélni – javasolja Bailenson professzor.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!