50 éves orvostudományi rejtélyt oldottak meg brit kutatók egy új vércsoport felfedezésével

2024. szeptember 17. – 15:28

Másolás

Vágólapra másolva

Több ezer életet menthet meg világszerte a brit nemzeti egészségügyi hivatal transzplantációs specialistáinak felfedezése. A South Glouchester-i kutatócsoportnak sikerült végre azonosítania és egy új teszttel kimutatnia egy új vércsoportot, aminek a létezését már bő 50 éve sejtették a tudósok, de a gyakorlatban eddig nem sikerült megtalálniuk. A MAL névre keresztelt vércsoport genetikai hátterének feltérképezésével sikerülhet majd kiszűrni olyan pácienseket, akiknek a szervezete egy vérátömlesztésre rosszul reagálna, és ezzel az életük is veszélybe kerülne ilyen esetben.

A MAL vércsoport jellegzetessége, hogy az ilyen embereknél hiányzik az AnWj nevű antigén. Az új teszt lehetőséget ad arra, hogy kiszűrjék az ilyen betegeket, illetve a nekik biztonságosan vért adni képes donorokat. A kutatók szerint nehéz számszerűsíteni, mennyien élhetnek ilyen vércsoporttal, hiszen a legtöbb embernél sosem derül ki az antigén hiánya. Ha vészhelyzetben rossz vért kap egy MAL vércsoportú páciens, nem jellemző, hogy ilyesmire gyanakodnának az orvosok.

Bár a legtöbb ember csak a közismert, alap vércsoportok (A, B, AB, 0) létezéséről tud, ezeknél sokkal több vértípus létezik, és aki valamilyen szuperritka csoportba tartozik, könnyen bajba juthat vérátömlesztéskor.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!