A legóriásibb óriáskígyót találhatták meg Ecuadorban

2024. február 23. – 18:49

Másolás

Vágólapra másolva

Amazóniában egy új óriáskígyófajt, az északi zöldanakondát fedezték fel biológusok, és könnyen lehet, hogy ez a legtermetesebb kígyó a mai élő fajok közül.

A Queensland Egyetem kutatói a huoroani törzs tagjainak meghívására utaztak az ecuadori Amazonas vidékére, hogy megtalálják az eddig tudományosan nem dokumentált északi zöldanakonda példányait, amelyek a pletykák szerint a legnagyobb méretű kígyók.

A tíznapos expedíció közben több, sekély vizekben lesben álló anakondát figyelt meg a Bryan Fry professzor által vezetett kutatócsoport. Fry azt mondta, hogy találkoztak egy olyan nőstény anakondával, amelyik 6,3 méter hosszú volt, de a helyiek még ennél is nagyobbakról beszéltek, 7,5 méter hosszú és 500 kilós kígyókat is véltek már látni a környéken.

Egy északi zöldanakonda a folyóparton – Fotó: Bryan Fry / University of Queensland
Egy északi zöldanakonda a folyóparton – Fotó: Bryan Fry / University of Queensland

A brit Természettudományi Múzeum szerint a zöldanakondák a világ legnehezebb kígyói, az eddig legnehezebb 227 kilót nyomott, ehhez 8,43 méteres hosszúság és 1,11 méteres legnagyobb kerület társult. A hálós piton nevű faj még ennél is hosszabb lehet, de nem ilyen nehéz.

A most tanulmányozott északi zöldanakondák körülbelül 10 millió évvel ezelőtt váltak el a déli zöldanakondától, és genetikailag 5,5 százalékban különböznek már egymástól. Ez jelentős különbség, például az embert a csimpánzzal összehasonlítva csak kétszázalékos az eltérés.

Fryék a zöldanakondát is jelzőfajnak tartják, ami könnyen veszélybe kerülhet az Amazóniában folyó erdőirtások és élőhelyvesztések miatt, ezen kívül az aszály és az erdőtüzek is fenyegeti a kígyókat.

(CNN, University of Queensland)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!