Energiatermelési rekorddal búcsúzott a negyven évig üzemelő fúziós kutatóközpont

2024. február 8. – 14:00

Energiatermelési rekorddal búcsúzott a negyven évig üzemelő fúziós kutatóközpont
A JET belsője – Fotó: EUROfusion / Energiatudományi Kutatóközpont

Másolás

Vágólapra másolva

A JET fúziós kutatóközpont utolsó tríciumkísérletei új energiarekordot hoztak – írta közleményében az EUROfusion nevű kutatási konzorcium.

A Joint European Torus (JET), a világ egyik legnagyobb és legerősebb fúziós berendezése, amely Oxfordban, az Egyesült Királyság Atomenergia Hatóságának telephelyén üzemelt tavaly decemberig.

A legutóbbi kísérletben, melyhez a hidrogén két változatát, deutériumot és tríciumot használtak, öt másodpercen át nagy fúziós teljesítményt produkáltak, ami 69 megajoule energia felszabadulásával járt, és ehhez mindössze 0,2 milligramm üzemanyag kellett. A korábbi rekord, amit szintén a JET tartott, 59 megajoule volt.

Amikor a deutérium és a trícium összeolvad, hélium és hatalmas mennyiségű energia szabadul fel, és az az a reakció, ami a jövőbeni fúziós erőművek alapja lehet.

A JET egy úgynevezett tokamak. Ez a berendezés képes arra, hogy magas hőmérsékletű plazmát tároljon egy tórusz alakú mágneses mezőben. A tóruszt legkönnyebben egy lyukas fánkként vagy kerékpárbelsőként lehet elképzelni.

A mostani eredményeket a jövőre nézve biztatónak tartják a kutatók. Ambrogio Fasoli professzor, az EUROfusion programvezetője szerint az új energiarekord nagyobb bizalmat ébreszt a fúziós energia fejlesztése iránt, és az általuk demonstrált működési mód más fúziós projekteknél, például az ITER-nél és a DEMO-nál is felhasználható lesz.

Az EUROfusion konzorciumban több mint háromszáz kutató és mérnök vett részt Európa szinte minden pontjáról, így a projektben magyarok is részt vettek. A fúziós erőművek környezeti szempontból is előnyösek lehetnek, mert alacsony szén-dioxid-kibocsátással járnak.

A fúziós energiát évtizedek óta a jövő energiaforrásának tartják. A tudomány megvan hozzá, a technológia a küszöbön, már csak azt kéne elérni, hogy olyan olcsón lehessen megtermelni az áramot a felhasználónak, hogy az ki is tudja és ki is akarja azt fizetni.

A JET negyven évig működött, a bezárását tavaly ősszel jelentették be. Az első kísérletet 1983-ban végezték itt, ekkor érte el az első plazmát, ami annyit jelent, hogy bekapcsolták a berendezést, és bizonyították, hogy működik. A JET deutérium és trícium keverékével működik, ami a fúziós reaktorok leghatékonyabb reakcióját állítja elő. A világon először itt próbálták ki ezt az üzemanyag-keveréket 1991-ben.

„Az egész életciklusa során a JET rendkívül hasznos volt az ITER előfutáraként: új anyagok tesztelésében, innovatív, új alkatrészek kifejlesztésében és leginkább a deutérium-trícium fúzióból származó tudományos adatok előállításában” – mondta Pietro Barabaschi, az ITER főigazgatója.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!