Százéves korában meghalt a világ legidősebb Nobel-díjasa

2023. június 27. – 06:55

Másolás

Vágólapra másolva

Meghalt John Goodenough amerikai tudós, aki kulcsszerepet játszott a lítiumion-akkumulátorok kifejlesztésében – írja a BBC.

A lítiumion-akkumulátorok világszerte elektromos járművek millióit látják el energiával. Az akkor 97 éves Goodenough 2019-ben az angol Stanley Whittinghammel és a japán Josino Akirával megosztva kapta meg a kémiai Nobel-díjat a fejlesztésért.

Haláláig az austini Texasi Egyetemen dolgozott mérnökprofesszorként, halálhírét az egyetem közölte. A közlemény szerint vasárnap hunyt el.

„John öröksége mérhetetlen – mondta róla Jay Hartzell, az egyetem elnöke. – Felfedezései emberek milliárdjainak életét javították világszerte.” A Texasi Egyetem elkötelezett közszolgaként, mentorként és zseniális, de szerény feltalálóként jellemezte a tudóst.

John Goodenough 2019. december 6-án a stockholmi Nobel Múzeumban – Fotó: Henrik Montgomery / AFP
John Goodenough 2019. december 6-án a stockholmi Nobel Múzeumban – Fotó: Henrik Montgomery / AFP

Goodenough 1922-ben született Németországban amerikai szülők gyermekeként. Az Egyesült Államokban nőtt fel, és a második világháború alatt meteorológusként szolgált az amerikai hadseregben. A Yale Egyetemen matematikából szerzett alapdiplomát, majd a Chicagói Egyetemen fizikából doktorált.

Goodenough a mágnesesség modern elméletének egyik megalapozója, amely meghatározó szerepet játszott a távközlés területén. A Massachusetts Institute of Technologynál segített a számítógépek véletlen hozzáférésű memóriájának kifejlesztésében is.

Arra a kérdésre, hogy mit gondol arról, hogy a felfedezései emberek milliárdjainak az életét változtatták meg, Goodenough 2016-ban csak annyit mondott, elégedett a munkájával. Majd nevetve hozzátette, neki egyébként nincs telefonja, mert nem szereti, ha zavarják.

Goodenough és csapata a közelmúltban az energiatárolás új módjait kutatta a Texasi Egyetemen, többek között egy üvegből készült akkumulátor segítségével.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!