Nem csak a tudatos döntésünkön múlik, mennyit mozgunk a táncparketten

2022. november 8. – 12:49

Másolás

Vágólapra másolva

Kanadai kutatók a gyakorlatban is bizonyították, amit korábbi tanulmányok már megállapítottak: a táncra késztető zenékben több az alacsony frekvenciájú hang, és a mély hangmagasságok segítenek az embereknek a zene ütemére mozogni – írja a Guardian.

Hogy teszteljék, a valóságban is működik-e a mély frekvenciák táncoltató hatása, a tudósok egy elektronikus zenei rendezvényen nagyon alacsony frekvenciájú (VLF) – az emberi fül számára már nem hallható – hangokat játszottak le bizonyos időközönként. A tapasztalataik azt mutatták, hogy a koncertlátogatók annak ellenére is többet mozogtak, hogy nem hallották a frekvenciát.

A kutatók szerint a kísérlet bizonyítja, hogy nem feltétlenül a tudatos döntésünkön, hanem a basszus ösztönünkön múlik, mennyit mozgunk a táncparketten.

A Current Biology című folyóiratban publikált írásukban a kutatók azt írták, arra kérték a koncert résztvevőit, hogy viseljenek mozgásérzékelős fejpántot, az 55 perces koncert alatt pedig 2,5 percenként be- és kikapcsolták a speciális VLF hangszórókat. A fejpánt viselésébe beleegyező 43 látogató eredményei azt mutatták, hogy átlagosan 11,8%-kal többet mozogtak, amikor a VLF hangszórók be voltak kapcsolva. Ez azt jelentette, hogy az emberek erőteljesebben, illetve túlzó mozdulatokkal táncoltak. A koncert végén kitöltött kérdőívekből kiderült, hogy a résztvevők a zenével kapcsolatos testi érzeteikben semmilyen eltérést nem tapasztaltak korábbi koncertélményeikhez képest.

A kutatók ezt követően 17 embert kértek meg, hogy különböző koncertfelvételek közül válasszák ki, melyek során volt bekapcsolva a VLF hangfal. Az eredményből kiderült, hogy a megkérdezettek véletlenszerűen választottak a felvételek közül, tehát nem tudták egyértelműen kihallani a mély frekvenciát.

A kutatók szerint valószínű, hogy a VLF-eket a bőrön és a testben lévő mechanoreceptorok, valamint a belső fülben lévő vestibuláris rendszer érzékeli, amely az egyensúlyérzékkel van kapcsolatban. A jövőben azt vizsgálnák meg, hogy az ilyen hangok mérhetőek-e az agyi aktivitásában, hogy fényt derítsenek arra, pontosan hogyan és miért befolyásolják az emberek mozgását.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!