Becsapódott egy rakéta a Hold felszínébe, és egyelőre senki nem vállalta érte a felelősséget

2022. június 29. – 19:32

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Két nagy kráter is keletkezett, amikor egy ismeretlen eredetű rakéta belecsapódott Holdba. A NASA is értetlenül áll a történtek előtt, egyelőre egy ország vagy űrügynökség sem ismerte be, hogy tőle származott volna a rakéta – írja The Sydney Morning Herald.

A rakéta útját 2015 óta követik, és idén március 4-én csapódott a Hold felszínébe. A NASA tudósai ráadásul a Lunar Reconnaissance Orbiter űrszondájának legújabb felvételei alapján két krátert is felfedeztek a becsapódás helyszínén. „Meglepő, de a kráter valójában kettő egymás fölött, van egy keleti (18 méter átmérőjű) és egy nyugati (16 méter átmérőjű) ” – írják a NASA és az Arizonai Állami Egyetem tudósai egy bejegyzésben.

Amatőr csillagászok először a SpaceX-re mutogattak, de aztán újraszámolták, és arra jutottak, hogy a rakéta valószínűleg egy 2014-es kínai holdmisszióból (Chang'e 5-T1) származik. Kína vitatta a kijelentést, mondván, a rakéta, miután biztonságosan belépett a Föld légkörébe, teljesen megsemmisült.

Bill Gray űrkutató egy olyan szoftvert fejlesztett ki, ami képes követni az űrben lévő objektumokat, és a számításai alapján hasonló megfejtésre jutott, mint amatőr társai: „99,9 százalékig biztos vagyok benne, hogy ez a China 5-T1”.

A Hold felszínén több száz, emberi tevékenységből származó törmelék található, valamint a holdra-szállók és űrhajósok által hátrahagyott hulladékok. Az Apollo-missziók közel 40 méter széles krátereket hagytak a Holdon maguk után, míg a 2019-ben lezuhant izraeli Beresheet űrszonda törmelékei is szétszóródtak a Hold felszínén. Az Arizonai Állami Egyetem 2016-os adatai szerint legalább negyvenhét NASA-rakétadarab csapódott már be a Holdba, de még egyelten becsapódás sem hozott létre kettős krátert.

(The Sydney Morning Herald)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!