Osztrák kutatók szerint szinte teljesen eltűnt a biológiai sokszínűség a Földközi-tenger keleti részén

2021. január 6. – 12:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Összeomlás szélén van a biodiverzitás a Földközi-tenger keleti részén, osztrák kutatók vizsgálata alapján az ott élő fajok nem képesek lépést tartani a víz erőteljes felmelegedésével, Izrael partjainál a honos fajok egy része eltűnt, írja az MTI.

Az Izrael melletti vizek a Földközi-tenger legmelegebb részei, Izrael partjainál bizonyos vízmélységben a honos fajok mintegy 95 százaléka már eltűnt, mert elérték alkalmazkodóképességeik határait. Ugyanakkor nagy számban jelentek meg a területen a trópusi élőlények. A tudósok a Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences című tudományos lapban jelentették meg tanulmányukat a vizsgálatról. A kutatást G. Albano, a Bécsi Egyetem Paleontológiai Intézetének munkatársa vezette.

A kutatás a csigákat és kagylókat magukba foglaló tengeri puhatestűek csoportjára koncentrált. A jelenlegi helyzetet a tengerfenéken talált maradványok alapján rekonstruált történelmi helyzettel hasonlították össze, a legnagyobb különbségeket a sekély vizekben lévő élőhelyeknél találták. A kutatók szerint ez annak a jele, hogy ezek a fajok csak néhány évtizede ritkultak meg vagy tűntek el. Albano szerint az is egyértelmű jele a biodiverzitás összeomlásának, hogy az ottani állatok nagy része nem éri el azt a kort, hogy szaporodni tudjon.

A honos fajokkal szemben a Vörös-tengerből a Szuezi-csatornán át a 19. században bevándorolt fajok viszont megtalálhatók a térségben. A sekély vizekkel szemben az árapály-tartományokban élő állatok jobban tudtak alkalmazkodni a magasabb hőmérséklethez.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség tavaly jelezte, hogy nemcsak a Földközi-tengernél került veszélybe a biodiverzitás, a jelentés szerint ugyanis Európa természetes élőhelyeinek 80%-a is rossz vagy kedvezőtlen állapotban van.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!