Begyűjtött ürülékkel védekeznek a méhek a gyilkos darazsak ellen

2020. december 10. – 11:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az ázsiai méhek begyűjtött ürülékkel tartják távol a gyilkos darázsként elhíresült ázsiai lódarazsakat – írja a CNN. A Guelph-i Egyetem kutatói augusztus végén vietnámi méhészeteket vizsgáltak, hogy megnézzék, hogy reagálnak a méhek a lódarazsak támadására.

A PLOS One folyóiratban megjelent tanulmányukban azt írják, hogy a méhek egy lódarázstámadás után bejárták a környéket és ürüléket gyűjtöttek trágyadombokról, tyúkólakból amit a kaptár bejáratánál helyeztek el. Ritka esetekben még emberi vizeletet is felhasználtak a biológiai védőfalban.

A vizsgált 72 méhészetből ötben tartanak nyugati háziméheket is, ezek a kolóniák nem használták a nyerő taktikát.

A maradék 67 méhészből 63 talált ürülékpöttyöket a kaptára előtt. A kolóniák 74 százaléka előtt találtak ilyen nyomokat, amik mind lódarázstámadások után tűntek fel. A tanulmány szerint azokat a kolóniákat, amik legalább szórványosan használtak ürüléket jelentősen kisebb eséllyel támadtak meg újra a gyilkos darazsak.

A kutatók nem láttak arra utaló jelet, hogy a méhek a szagos védőfalon kívül bármi másra használnák az ürülékpöttyöket. Mivel a nyugati méhek sokáig nem találkoztak a gyilkos darazsakkal (amik órák alatt ki tudnak írtani egy kolóniát, hogy az elesett méhek lárváit megetessék saját kicsinyeikkel), ezért nem is nagyon tudnak védekezni ellenük.

Ezért ijedtek meg az amerikai méhészek, mikor az ázsiai lódarázs megjelent az USA-ban. Októberben kiirtották egy fészket, a sci-fi-be illő jelenetekről mi is írtunk.

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!