Mostantól a kedvenc játékom egy 40 tonnás távirányítós markológép

2023. január 7. – 11:08

Mostantól a kedvenc játékom egy 40 tonnás távirányítós markológép
Fotó: Hanula Zsolt / Telex.hu

Másolás

Vágólapra másolva

A CES kiállítás hitech kütyükről szól, ezeknek pedig tipikus jellemzőjük, hogy kicsik. Ezért is éri váratlanul az embert, amikor belefut a John Deere standjába, ahol az önvezető traktorok adják a fő attrakciót, majd a szomszédban a Caterpillar építőipari munkagépeibe.

Na de hogyan lehet hitech egy buldózer vagy egy markoló? – vetődik fel a kérdés, és aki eddig eljut, azt helyben meg is invitálják, hogy próbálja ki. A CES-en nem illik az ilyen ajánlatokat visszautasítani, én például nem sokkal a markolós kaland előtt azt is hagytam, hogy egy robot lemosható tetoválást pingáljon a karomra (legalábbis nagyon remélem, hogy lemoshatót mondott a kezelője, mert nagyon erős ázsiai akcentusa volt).

Fotó: Hanula Zsolt / Telex.hu
Fotó: Hanula Zsolt / Telex.hu

Akárhogy is, pár perc múlva már ott ülök a kezelőpultnál, előttem vagy nyolc monitor, a kezeimben egy-egy joystick, tőlem 2700 kilométerre, valahol egy Illinois állambeli építkezési területen pedig egy 40 tonnás Caterpillar 340-es lánctalpas markológép. Megmozdítom a joystickot, a kamerákon át tizedmásodperces késleltetéssel látom hogy a gép meglendíti a karját. Megnyomom a gombot, beletúr az előtte tornyosulú földkupacba.

Egymásra nézünk a szomszéd állomáson ülő újságíróval, aki épp egy arizonai építési terepen rodeózik egy távirányítású bulldózerrel, és spontán előadjuk a klasszikus Star Trek gifet. Igazi zen pillanat, eljátszanék itt zárásig, de áll a sor mögöttem, át kell adnom a terepet.


Na de mire jó ez az egész? Nem lenne egyszerűbb és olcsóbb egy buldózer, markoló vagy daru kezelőjének venni a fáradságot és fizikailag ott ülni a gépben, ahelyett hogy egy akár több ezer kilométerre levő kezelőközpontból dolgozik online kapcsolattal?

„Ez az igazi home office”

– viccelődik a Caterpillar sajtósa, aztán elkezdi sorolni: biztonságosabb, kényelmesebb, nincs brutális zaj, por és vibráció, precízebb az irányítás, kisebb a balesetveszély, bátrabban lehet veszélyes anyagokkal vagy -környezetben dolgozni. Én meg csak arra tudok gondolni közben, hogy ennél közelebb sosem leszek ahhoz, hogy egy igazi mecha nyergében érezzem magam, és a fejemben megszólal a Pacific Rim főcímzenéje.

(Munkatársunk a kiállítást szervező CTA újságírói ösztöndíjprogramjában vesz részt a CES-en.)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!