A magyarok fele még mindig használ vonalas telefont

2021. június 28. – 10:49

A magyarok fele még mindig használ vonalas telefont
Egy jómódú brit idős használja a vonalas telefont a Windsor-kastélyban – Fotó: MTI/EPA

Másolás

Vágólapra másolva

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) azt kutatta a 14 évnél idősebb magyarok körében, hogy kinek van még vezetékes telefonja, és a reprezentatív kutatás eredményei szerint a lakosság fele még mindig használja.

A megkérdezettek majdnem 90 százalékának csak egy tévével és internettel közösen előfizethető csomag miatt van vezetékes telefonja, nyolcból csak egy háztartásban fizetnek elő külön erre a szolgáltatásra. Az összes előfizető harmada sosem használja a vezetékes telefont, az ilyen háztartások tizedében pedig már készülék sincs, csak az előfizetés, írja a közlemény.

A magyar háztartások fele használ már csak vezetékes telefont, viszont 94 százalékukban van mobiltelefon, és nagy többségükben – 71 százalékukban – vezetékes internet is.

A legnagyobb arányban a magukat jómódúnak mondó idősek használják – 69 százalékuk –, ami 1,3 millió embert jelent. A legkevésbé az átlagos vagy rossz anyagi helyzetű fiatalok veszik igénybe, ennek a csoportnak konkrétan a 29 százaléka, de még a jó körülmények között élő középkorúaknak is csak 57 százaléka. A kutatás szerint az időseknek csak a 45 százaléka tudja mobiltelefonnal helyettesíteni a vezetékes telefont, a fiatalok 75-78 százalékával szemben.

„A különösen árérzékeny magyar előfizetők jelentős része azért használja ezt a szolgáltatást, mert kéznél van és nem jelent számára pluszköltséget”

– írja a közlemény, ami szerint sokan a munkahelyi vonalas telefonok használatával spórolnak, a dolgozó emberek húsz százaléka indít vezetékes hívást az otthonán kívül. Az NMHH kutatásában az derült ki, hogy a vezetékes telefonra az időseknek, illetve a cégeknek van még szükségük (százfokú skálán 82 és 81 pont).

A felmérés 2020. augusztus 11. és szeptember 11. között készült országosan reprezentatív mintavétellel 3244 háztartásban, személyes kérdezéssel. Az interjú két részből állt: egy legalább 14 évessel készített egyéni és egy háztartási interjúból. A kész minta esetleges torzulásait a kutatók súlyozással korrigálták. A felmérést az Ariosz Kft. készítette az NMHH-nak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!