Tűzoltóság: a füstérzékelők életet mentenek

2022. július 21. – 10:55

Tűzoltóság: a füstérzékelők életet mentenek
Forrás: Philip Morris Magyarország Kft.

Másolás

Vágólapra másolva

Nincs ijesztőbb és félelmetesebb annál, mint amikor az olyan természeti elemek átveszik az irányítást az életünk vagy a tulajdonunk felett, mint a vihar, az árvíz vagy a tűz. Az utóbbi, vagyis a tűzkár esetében lakossági tűzbiztonsági eszközöket javasol a tűzoltóság; és arról is beszámolnak, hogy lehet csökkenteni a lakástűz esélyét a „Technológiával a Füstmentes Otthonokért!” program segítségével.

Idén májusban indult egy hiánypótló kampánya lakossági tűzesetek és balesetek megelőzésére „Technológiával a Füstmentes Otthonokért!” címmel. A kampány – melyet a Magyar Tűzoltó Szövetség (MTSZ), a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) és a füstmentes.hu közösen indított el – az égés és a füst káros hatásaira és következményeire, a füstmérgezéssel összefüggő balesetek és a lakástüzek megelőzésére koncentrál. Nem utolsósorban pedig 700 füstjelző készüléket osztanak ki és szerelnek fel az ország több pontján tesztjelleggel, hogy a lakossági visszajelzések alapján a tűzoltóság közvetlen képet kaphasson azok működéséről és eredményességéről.

Miért van szükség füstjelző készülékekre?

Más országokkal ellentétben Magyarországon a füstjelző készülékek gyakorisága – az újépítésű ingatlanokat leszámítva – elenyésző, holott a „hazai tűzoltási statisztikák alapján a lakástüzeknél a legnagyobb veszélyt a szén-monoxid és a füst okozza – az áldozatok 90 százaléka nem a lángok, hanem a füst miatt veszíti életét” – mondta Dobson Tibor vezérőrnagy, a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke a programot beharangozó sajtótájékoztatón. „Ez egy egyszerű, nagyon sokak számára elérhető árú füstérzékelő készülék felszerelésével elkerülhető lenne” hangsúlyozta.

A füstérzékelő ugyanis a füst megjelenése után körülbelül egy percen belül jelez – hangriasztást ad –, így lehetőséget nyújt a lakóknak arra, hogy egyfelől eloltsák a tüzet, megszüntessék a füst forrását vagy időben elhagyják az épületet, másfelől, kihívják a tűzoltókat. Utóbbi a szakember szerint különösen éjszaka lényeges, hiszen a szén-monoxid-mérgezés árulkodó jeleit alvás közben felismerni lehetetlen küldetés.

Mi az a szén-monoxid és miért veszélyes?

A szén-monoxid (CO) színtelen, szagtalan gáz, az elégtelen égés végterméke, mely belélegezve súlyos oxigénhiányt okoz, károsítja a főbb szerveket (tüdőt, szívet és az agyat), nagy koncentrátumban pedig halálos. A szén-monoxid-mérgezés fejfájással, szédüléssel és hányingerrel kezdődik, a koncentráció függvényében akár néhány percen belül is ájulást, majd fulladást okozhat.

Honnan jöhet a füst?

Egy tűzhelyen felejtett étel, egy meghibásodott berendezés okozta tűz, rossz kémény, de egy hanyagul elnyomott cigarettacsikk is okozhat nagy füstöt és ehhez kapcsolódóan akár tüzet is. A lakástüzek legnagyobb százalékban a gondatlanság, feledékenység miatt keletkeznek, valamint a rossz minőségű fűtőtestek, elektromos kisgépek okozzák. Vezető szerepe van fűtőberendezéseknek, nyílt lánggal működő szerkezeteknek, a konyhai baleseteknek és a dohányzásnak ebben a tekintetben.

A hazai lakástüzek kapcsán a dohányzással összefüggő esetek a leggyakoribbak, és ez különösen veszélyes, ha valaki elbóbiskol egy égő cigaretta mellett, amiből könnyen tűz és füst keletkezik. 2021-es statisztikák szerint 7186 lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat, és ezekben az esetekben 86-an haltak meg, 588-an sérültek meg – fejtette ki Dobson Tibor vezérőrnagy. Hozzátette, az ártalomcsökkentés és a füst által okozott károk megelőzése érdekében mindenképpen fontos, hogy a lehető legtöbb lakásban legyen füstérzékelő, amellyel az önkéntes tűzoltóegyesületek segítségével többen megismerkedhetnek.

Hajdu Márton, a füstmentes.hu szóvivője a dohányzással kapcsolatos társadalmi problémára reagálva elmondta, hogy „Mivel nemcsak egészségügyi és környezeti szempontból fontos a füstmentes élet, hanem a biztonságunk érdekében is, rendkívül lényegesnek tartjuk, hogy erre a társadalmi problémára felhívjuk a figyelmet. Sokan nincsenek tisztában vele, hogy a mai napig komoly problémákat okoz például a lakásban történő cigarettázás, az ágyban dohányzás, ami az otthonokban keletkező tűzesetek jelentős részéért felel; ezért nagyon fontos ezen rossz szokások kerülése, sőt a legjobb választás a leszokás. Amennyiben valaki az ismert kockázatok ellenére sem szokik le, tájékozódhat az égés és füst nélkül működő technológiákról.”

Bár az égés és a füst az élet számos területén hatalmas károkat okoz, ma már rendelkezésre állnak olyan technológiai megoldások, amelyek segíthetnek abban, hogy a nyílt lánggal és füsttel járó problémákat is kiküszöböljük – tette hozzá Hajdu Márton.

A dohányzás és ennek során keletkező füst nem csak magára a fogyasztóra, annak környezetére is egészségkárosító hatású, közvetve pedig tűzveszélyes. Az FDA (az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatala) megállapította, hogy egyetlen cigaretta füstjében több ezer vegyület található, és ezek között 93 káros vagy potenciálisan káros az egészségre. Mivel a kifújt, illetve a cigaretta égésekor távozó füst a környezetbe jut, a dohányossal egy légtérben élőkre ugyanúgy negatív hatást képes gyakorolni. A dohányzással kapcsolatos megbetegedéseket a tudomány jelenlegi állása szerint elsősorban nem a nikotin, hanem az égés során keletkező füst és kátrány okozza. Ugyanakkor a nikotin sem veszélytelen, erős függőséget okoz és fogyasztása során megemeli a szívfrekvenciát és a vérnyomást is.

A biztonságos és füstmentes otthonok miatt is fontos, hogy lehetőleg semmiképp ne szokjunk rá a dohányzásra, illetve, ha már dohányzunk, akkor önmaguk és a környezetünk érdekében mielőbb szokjunk le róla. Aki viszont valamiért nem szokik le, annak érdemes tájékozódnia az ártalomcsökkentésről, ugyanis az úgynevezett füstmentes technológiákkal – amelyek égés nélkül működnek, és így a cigarettánál lényegesen kevesebb káros anyagot bocsátanak ki – csökkenthetők lehetnek a dohányzás ártalmai. Természetesen ezen alternatívák sem kockázatmentesek, hiszen a dohányzás minden formája káros, és ezek a technológiák is tartalmaznak például nikotint.

Ilyen ismert füstmentes technológia az e-cigaretta, mely dohány helyett nikotintartalmú folyadék felhasználásával állít elő nikotinpárát, illetve a dohányhevítéses technológia, ami működése közben olyan hőmérsékletre hevíti a dohányt, amely már elég ahhoz, hogy a dohány- és nikotinpára felszabaduljon, de még ne történjen égés, és így füst, valamint hamu se képződjön. Ezenfelül megemlíthetjük még a nikotinpárnát, mely dohány és e-liquid helyett nikotinsót tartalmaz.

A megelőzés mindig és minden téren kifizetődőbb

A lakástüzek sajnálatos velejárója az anyagi kár, melyet ugyancsak érdemes elkerülni. A legfontosabb , hogy igyekezzünk mindig körültekintőek lenni nyílt lánggal és égéssel járó tevékenységeink során és lehetőségeinkhez mérten minél inkább lecsökkenteni azok számát. Ilyen például a dohányzásról való leszokás, vagy ha valaki az ismert kockázatok ismeretében sem szokik le, tájékozódhat a füstmentes technológiákról.

Ha már bekövetkezett a tragédia, akkor cél, hogy a lehető legenyhébb következménnyel ússzuk meg. Szerezzünk be füstérzékelőt, tűzoltásra alkalmas készülékeket otthonainkba (pl. poroltót) és nem utolsó sorban lakásbiztosítást a kárenyhítés érdekében – ezzel a triumvirátussal biztosan jobban fogunk kijönni egy háztartási tűzesetből. De a cél hangsúlyosan az, hogy elkerüljük ezeket.

Lambert Gábor, a Magyar Biztosítók Szövetségének kommunikációs vezetője elmondta, hogy

„A biztosítótársaságokhoz 2010 óta csaknem 77 ezer kárbejelentés érkezett tűzesetek kapcsán, amelyekre több mint 62 milliárd forintot fizettek ki. Tekintettel arra, hogy a hazai ingatlanoknak csak 72-73 százaléka rendelkezik biztosítással, a jelentős részben gondatlanságból bekövetkezett károk mértéke ennél jóval nagyobb lehet. Anyagi és össztársadalmi érdek is tehát, hogy ezeknek a nem egyszer tragédiával is párosuló eseteknek a számát a megfelelő információk és technológiai eszközök terjesztésével mérsékelni próbáljuk.”

A „Füstmentes Otthonokért” program az év során számos edukatív programot és ismeretterjesztő információs anyagot fog kiadni, melyekről mi is beszámolunk majd.

A cikk társadalmi célú hirdetés, megrendelője a Philip Morris Magyarország Kft.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!