Az egyik edző megalázta a bírót, a másik azt mondta, feka – melyik kapott nagyobb büntetést?

2024. március 6. – 17:26

Az egyik edző megalázta a bírót, a másik azt mondta, feka – melyik kapott nagyobb büntetést?
A sárga lapot sem emésztette meg könnyen, nemhogy a pirosat – Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Február végén a Magyar Labdarúgó Szövetség fegyelmi bizottsága az Újpest és a Ferencváros edzőjét is megbüntette. Egészen más típusú viselkedés miatt szankcionálták a két vezetőedzőt.

Első újpesti meccse után Mészöly Géza egy valószínűleg jópofának szánt, de elég rosszul elsült párhuzammal próbált meg érzékeltetni egy játékhelyzetet, és e miatt a szerencsétlen mondata miatt került bajba. Alapvetően meg akarta dicsérni a saját becserélt játékosát, Franklin Saserét, de eközben sikerült a nigériai csatárt a „nagydarab feka” jelzővel illetni. Három hónapos eltiltást kapott, ami az első hónap után két hónapra felfüggeszthető. Két meccsről már hiányzott, miután lesújtott rá az a bizottság, amiben egyébként vannak nem jogászok is, jellemzően teljes létszámban nem ülnek össze, hanem három fő tárgyal általában egy esetet.

Az ítéletet a fegyelmi szabályzat alapján hozták meg, ennek a 40. paragrafusa kimondja a rasszista, gyűlöletkeltő cselekmények címszó alatt alatt, hogy „az a labdarúgó vagy sportszakember, aki mást vagy bármilyen személyekből álló csoportot rasszizmus formájában emberi méltóságában megsért, ideértve a bőrszínre, vallásra, etnikai hovatartozásra, szexuális irányultságra való sértést, fegyelmi vétséget követ el, melynek büntetése: 10 mérkőzéstől való eltiltás vagy mérkőzésről eltiltás 3–6 hónap időtartamra.”

Az ítéletet szigorúnak találta maga a szövetség elnöke, Csányi Sándor is, és Orbán Viktor miniszterelnök is, noha a szabályzat alapján ez volt a legenyhébb büntetési tétel. Úgy tudjuk, hogy a fegyelmi bizottság előtt megjelent maga az érintett játékos is, aki elmondta, hogy Mészöllyel jó a viszonya, rasszista megnyilvánulást eddig nem tapasztalt.

Az ördög nyilván a részletekben van: azt nem tudjuk, hogy fordították le neki ezt az inkriminált szót.

Beszéltünk olyan, a sportvilágban jól ismert jogásszal, aki szerint Mészöly eltiltása túlzó, ő nem is büntette volna, mert a mondata nem volt gyűlöletkeltő, alapvetően nem is szíthatott gyűlöletet, hiszen egyáltalán nem olyan környezetben hangzott el. A mondatot ettől még szerencsétlennek, és nem átgondoltnak nevezte, de jóhiszeműnek, és nem kirekesztőnek, ami az emberi méltóságában nem akart senkit bántani.

Az persze megint más kérdés, ha egy olasz játékosa lenne Mészölynek, akkor sem lenne éppen korrekt kifejezés rá a „digó” nagy nyilvánosság előtt. És a sort lehetne folytatni különböző nációkkal, egy magyar játékos sem örülne annak, ha a lenéző, esetenként pejoratív, külföldön elterjedt sztereotípiák közül az egyik hangozna el vele kapcsolatban egy sajtótájékoztatón, esetleg egy tévés értékelő műsorban.

Mészöly fellebbezett, és a fellebbviteli bizottság nem lesz könnyű helyzetben ennek kezelésekor, hiszen ha mérséklik a büntetést, akkor olyan látszat alakulhat ki, hogy felsőbb nyomásra, Csányi és Orbán szavainak hatására engedtek.

Az osztrák példa

Ausztriában hétfőn intézkedett a helyi szövetség, és ugyanilyen mértékű (egy hónapos eltiltás, plusz két hónap felfüggesztés) büntetést kapott a Rapid Wien másodedzője, Stefan Kulovits és a klub sportigazgatója is. Az alaphelyzet itt egészen más volt, mert olyan, az ősi rivális Austria csapatát gyalázó, buzizó és anyázó dalt énekeltek a szurkolókkal együtt, ami egyértelműen kirekesztő és sértő volt.

A Rapid két fontos játékosát (Grüll kapust és Burgstallert) is eltiltották, akik a kórusban szintén részt vettek. Ők három meccstől maradnak távol, és még jöhet hozzá három, miközben egy nagy téttel bíró találkozó vár rájuk a hétvégén. A Klagenfurt elleni eredményen múlik ugyanis, hogy a csapat folytathatja-e a bajnokságot felső házban, vagy nincs helye a legjobb hat között és az alsó házba kényszerül. Ha a Rapid kikap, az Austria pedig hazai pályán nyer, akkor a két klub helyet cserél, és az Austria mehet a legjobbak közé.

A Rapidnak azért is jött rosszul ez az incidens, mert a klub a befogadást alapértéknek tekinti, egy szponzoruk már távozott is az incidens miatt.

Stanković dührohama

A másik eltiltott edző, a Fradit felkészítő Dejan Stanković viselkedése a klub Magyar Kupa-meccsén megbotránkoztató volt, őt viszont csak két meccstől tiltották el. Miután kiállították két sárga lappal, mert folyamatosan szidta a bírót, egy meccsnyi szünet alapból járt neki. A sportszerűtlen viselkedés, amit utána mutatott, még ha kirívó is, plusz egy meccset ért, ennyi a legenyhébb büntetési tétele. Ebben közrejátszott, hogy a szerb szakvezetőnek eddig nem volt fegyelmi ügye.

Mi történt? A szerb edző, miután a segítője, Leandro lefogta, nyújtotta a kezét Karakó Ferenc játékvezető felé, majd hirtelen elrántotta, és végül gúnyosan megtapsolta. Az alpári jelző finoman szólva is ráillett erre a mozdulatsorra, a megalázási szándék, a kisiskolás szintű erőfitogtatás is szembetűnő volt. Mégis, összesen két meccsel megúszta, és ha a csapata bejut a döntőbe, azon már újra ott ülhet a kispadon.

Nem tudjuk, hogy a világ más pontjain hogyan ítélték volna meg a vezetőhöz méltatlan viselkedést, már ha egyáltalán Stanković merne így viselkedni, mondjuk, Olaszországban vagy akár a hazájában.

Az esetnek különös színezetet ad, hogy Kubatov Gábor Fradi-elnök évértékelőjében erősen kritizálta a hazai játékvezetést, és a magyar foci kevéssé fejlődő területének nevezte. Csányi erre később úgy reagált, nem szereti az ilyesmit, mert nyomásgyakorlásnak éli meg.

Mészöly egyébként megbánást tanúsított, Stanković és a Fradi részéről nem volt ilyen jellegű nyilvános kommunikáció.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!