A kánaán időszaka után is megéri napelemet telepíteni? Igen! (x)

2023. november 9. – 11:48

A kánaán időszaka után is megéri napelemet telepíteni? Igen! (x)
Wagner Solar – Gödöllő – Fotó: Wagner Solar

Másolás

Vágólapra másolva

Aki szeptember 7. éjfélig jelezte a háztartási napelem telepítési igényét, és 2025. végéig befejezi a beruházását, a telepítéstől számított tíz éven át az éves szaldó elszámolási rendszerben maradhat. De mihez kezdjenek most ők, és mihez azok, akik lemaradtak a határidőről? Ezeknek járt utána a Wagner Solar, hazánk meghatározó napenergia-berendezéseket forgalmazó társasága.

Az, hogy sokáig éves szaldós elszámolásban lehetett napelemes rendszereket működtetni, európai viszonylatban is kuriózumnak számított, ezért azoknak a felhasználóknak, akik időben jelentkeztek engedélyeztetésre az elosztótársaságnál, ez egy soha vissza nem térő lehetőség.

Azoknak sem kell csüggedniük, akik még csak most lépnének: a napelem továbbra is megtérülő beruházás marad. A kormány a bruttó elszámolásba kerülő háztartási napelem tulajdonosok számára jövőre egy 75 milliárd forintos keretösszegű akkumulátoros energiatároló telepítési pályázatot hirdet, amely a kapcsolódó költségek 65 százalékát fedező vissza nem térítendő támogatást biztosít majd.

A magyar piacon 2002 óta jelenlévő Wagner Solar számításai szerint ha valaki jogosult a szaldós elszámolásra, akkor egy 4,2 kilowattos rendszert hibrid inverterrel önerőből bruttó 2,9 millió forintért tud megvalósítani, akkumulátor nélkül. Ehhez képest a jövő évtől érvényes pályázat feltételeinek megfelelő, ugyanekkora beruházás akkumulátorral együtt 4,5 millió forintba kerül úgy, hogy annak közel kétharmadát megtéríti az állam – vagyis ez a konstrukció is megtérül 8-10 év alatt.

A szaldós elszámolásban lévők esetében arra figyelmeztetnek, hogy 10 év után ők is kikerülnek majd ebből a rendszerből. Érdemes már most úgy tervezni, hogy az inverter, fel legyen készítve a „jövőre”, vagyis energiatároló fogadására.

Ipari napelem – Fotó: Wagner Solar
Ipari napelem – Fotó: Wagner Solar

Az országszerte több mint ötezer napelemes rendszert telepítő Wagner Solar szakértői a napelemes beruházás előtt állók figyelmébe ajánlották a cég gödöllői telephelyén hamarosan működés közben is megtekinthető Solax inverterrel szerelt rendszereket, mely ár-érték arányban kiemelkedik a mezőnyből felsőkategóriás tudásával.

A hibrid inverterek gyártásában piacvezető Solax ökoszisztémája széles körűen bővíthető okosotthonba is integrálható megoldásokkal, a saját energiamenedzsment megteremtéséhez.

Solax Hibrid – Grafika: Wagner Solar
Solax Hibrid – Grafika: Wagner Solar

Az okosmérő például nemcsak azt mutatja, hogy a napelemem mennyit termelt, hanem azt is, hogy mennyit, és mikor fogyasztott a háztartás. Így a fogyasztó a felhasználási szokásainak optimalizálásával, fogyasztóinak okosvezérelt működtetésével is növelheti az önfogyasztásának mértékét, minimalizálva ezzel a fizetendő villanyszámlát.

A Solax saját fejlesztésű és gyártású inverterei és biztonságos LFP (lítium-vas-foszfát) akkumulátorai 100 százalékos kompatibilitással telepíthetők, és szünetmentes üzemmódban is működtethetők. Sőt, a szünetmentes ellátás akkumulátor nélkül is működik napsütés esetén.

Fontos kiemelni, hogy az elmúlt időszak változásai a cégeket egyáltalán nem érintik, esetükben a magas energiaárak miatt akár 2-3 év alatt megtérülő befektetésről beszélhetünk. Ha valakinek cégtulajdonosként a finanszírozással akadnának problémái, a Wagner Solar abban is egy előnyös konstrukcióval tud segíteni, akár 5 éves részletfizetés mellett.

A napenergia szektort komplexen lefedő Wagner Solar november 14-én Fenntartható Üzleti Megoldások napot szervez kifejezetten cégvezetőknek Gödöllőn. Az eseményre sok neves előadót, köztük Dr. Chikán Attila korábbi gazdasági minisztert is meghívták és olyan témákat fognak körbejárni, amelyekkel a vállalatok pénzt, időt és energiát spórolhatnak.

Ez a cikk egy fizetett promóció, úgynevezett PR-cikk, megrendelője a Langmár Kommunikáció Kft.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!