Nyári tippek a tökéletes kerti pillanatokért (x)

2022. június 20. – 11:09

Nyári tippek a tökéletes kerti pillanatokért (x)
Forrás: Shutterstock

Másolás

Vágólapra másolva

Egy kertes házban élve el se lehetne képzelni annál pihentetőbb hétvégi programot, mint a napsugarak melegében, a madarak csiripelését hallgatva egy nyugágyban sütkérezni és a kedvenc szezonális ételünket falatozni a barátaink körében. Mielőtt azonban még teljesen elmerülnénk a természet közelsége nyújtotta varázslatos élményben, nem árt, ha szem előtt tartunk néhány fontos alapszabályt, hogy a vágyott idillt és a fenséges illatú nyári sütögetést minél fenntarthatóbb és környezetkímélőbb módon valósítsuk meg!

Egy szépen rendben tartott és gondozott kert amellett, hogy szemet gyönyörködtető látvány, amely sokféle kikapcsolódási lehetőséget rejt magában, rengeteg munkával és felelősséggel jár. Nem kell, hogy sok hektáros zöld területünk legyen vagy több méter mély medencénk az udvaron, ha valaki egyszer arra adja a fejét, hogy büszke tulajdonosa lesz egy kertes ingatlannak, biztosan mindig talál majd magának foglalatosságot a házfalakon kívül is. Gondoljunk csak például egy olyan egyszerűnek vélt szombati délutáni programra, mint a kerti grillezés a barátokkal. Elég csak fölidézni magunkban az ilyenkor szokásos illatokat, máris elkezd motoszkálni bennünk a kérdés, hogy mi és legfőképp milyen sütési technikával kerüljön a tányérra?!

Fontos, hogy ilyenkor se feledkezzünk meg a környezettudatos és ökobarát megoldásokról, például, ha van konyhakertünk, akkor az ott megtermett zöldségeket használjuk alapanyagként, a vacsora végeztével pedig ne felejtsük el a sütéskor visszamaradt hamut a földbe keverni. Praktikus megoldás lehet még a grillgyújtó kémény használata is, ami egyenletes izzást biztosít és redukálni képes a levegőbe kerülő füst mennyiségét. Akár zöldségeket, akár húst készítünk, a legfontosabb szabály ugyanis az, hogy egyiket se égessük oda, hiszen a magas hőmérsékleten kialakuló különböző vegyületek rendkívül egészségtelenek és veszélyesek! Akármilyen jó hangulatú is egy összejövetel, fontos, hogy mindig törekedjünk a füst- és égésmentességre. Hiszen gondoljunk csak bele, hogy például egy olyan rossz szokás, mint a dohányzás során is ugyanezek okozzák a legnagyobb problémát!

Forrás: Shutterstock
Forrás: Shutterstock

Akár odaégetjük az ételt, akár dohányzunk, káros füst keletkezik

A Földön jelenleg több mint 1 milliárdan, hazánkban pedig több mint 2 millióan dohányoznak, ezért ez nem csak egyéni, de társadalmi jelentőségű kérdéskör is, amely mindenkit érint, dohányzókat és nem dohányzókat egyaránt. A dohányzás minden formája káros az egészségre, és ma már egyértelmű, hogy a dohányzás számos betegség kialakulásáért felel. A tudomány jelenlegi állása szerint nem elsősorban a nikotin, hanem az égés során keletkező füst és kátrány felelős a dohányzással kapcsolatos megbetegedések kialakulásáért.

A cigaretta égése során keletkező füstben több ezer vegyi anyag van, amelyek közül az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatala (FDA) 93-ról megállapította, hogy káros vagy potenciálisan káros az egészségre. A cigarettafüst ráadásul nem csak a dohányosokra, hanem közvetlen környezetükre is káros, tehát szinte mindenki ki van téve a cigarettafüst okozta ártalmaknak. Épp ezért a legjobb, ha eleve el sem kezdjük a dohányzást, így tudjuk a legjobban megvédeni saját magunk és szeretteink egészségét. Ha már dohányzunk, akkor törekedni kell arra, hogy mihamarabb abbahagyjuk ezt a káros szokást, hiszen hosszú távon csak a nikotin- és dohánytartalmú termékek végleges elhagyásával szüntethetőek meg 100 százalékban a dohányzás ártalmai. Ezért aki a leszokás mellett döntött, azt minden lehetséges módon támogatni kell.

Ugyanakkor vannak olyan felnőtt dohányosok, akik az egészségügyi kockázatok ismeretében sem szoknak le. Nekik érdemes tájékozódniuk az ártalomcsökkentés lehetőségeiről. Már léteznek a cigarettánál akár 70-95 százalékkal alacsonyabb károsanyag-kibocsátással járó égés és füst nélkül működő úgynevezett füstmentes alternatívák a le nem szokó felnőtt dohányzók számára. A károsanyag-kibocsátás csökkenésének mértéke és az egészségkárosító hatás mértéke közötti összefüggésre vonatkozóan azonban jelenleg még nem állnak rendelkezésre pontos információk, hiszen az, hogy a károsanyag kitettség csökkenése egyben a dohányzás okozta betegségek kockázatát is csökkenti-e illetve ha igen milyen mértékben, csak hosszútávú kutatások alapján válaszolható meg. A hasonló elven működő technológiákon belül is nagy működésbeli különbségek lehetnek, így fontos a hiteles forrásból történő tájékozódás.

A füstmentes technológiák közé tartozik többek között az e-cigaretta, a dohányhevítéses technológia, vagy a dohányt nem tartalmazó nikotinpárna. Előbbi dohány helyett nikotintartalmú folyadék felhasználásával állít elő nikotinpárát, míg a dohányhevítéses technológia olyan hőmérsékletre hevíti a dohányt, amely már elég ahhoz, hogy a dohány- és nikotinpára felszabaduljon, de még ne történjen égés, és így füst, valamint hamu se képződjön. Ugyanakkor ezen technológiák sem kockázatmentesek, hiszen ezek is tartalmaznak például nikotint, ami függőséget okoz, illetve egyéb káros hatása mellett megemeli a szívfrekvenciát, valamint a vérnyomást is. A füstmentes alternatívák használatának hosszú távú hatásait még vizsgálják, ugyanakkor fontos azt is tudni, hogy ezek nem leszoktató eszközök, mint azt sokan tévesen hiszik. Céljuk, hogy a le nem szokó felnőtt dohányosok számára is biztosítsák az ártalomcsökkentés lehetőségét, ahogy a brit állami egészségügyi hatóság (PHE) is rámutatott egy tavaly márciusi közleményében.

Egy dolog azonban biztos: a dohányzás okozta ártalmakat kizárólag úgy szüntethetjük meg, ha véglegesen felhagyunk a dohány- és nikotintartalmú termékek fogyasztásával, azaz, ha el sem kezdünk dohányozni, vagy ha már rászoktunk, akkor pedig minél hamarabb leszokunk róla, hiszen a dohányzás minden formája káros, így csak a nikotin- és dohány tartalmú termékek végleges elhagyásával csökkenthetőek teljesen a dohányzás ártalmai.

A cikk társadalmi célú reklám, megrendelője a Philip Morris Magyarország Kft.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!