Kultúrharcos front nyílt a Kleopátra-sorozat főszereplőjének sötét bőrszíne miatt

2023. április 28. – 17:41

Másolás

Vágólapra másolva

Áll a bál a Netflix új, Kleopátráról készült négyrészes sorozatának castingja miatt – számolt be a Guardian. A gyártót sokan történelemhamisítással vádolják, mivel a kevert származású, sötét bőrű színésznő, Adele James kapta a fáraónő szerepét, miközben a valóságban Kleopátra több egyiptológus szakértő szerint világos bőrű volt, és inkább „hellenisztikus karakterrel” rendelkezett.

A héten az egyiptomi régiségi minisztérium hosszú közleményben taglalta a témát, eszerint a Kleopátrát ábrázoló domborművel és szobrok bizonyítják, hogy európai vonásai voltak a fáraónőnek.

Mostafa Waziri, a Legfelsőbb Régiségtanács vezetője szerint feketének ábrázolni Kleopátrát nem más, mint „az egyiptomi történelem meghamisítása”. Szerinte semmi rasszista nincs ebben a nézetben, őt az motiválja, hogy „megvédje Kleopátra királynő történetét, amely az ókori Egyiptom történelmének fontos része”.

A kultúrharcos/szórakoztatóipari témáknál megszokott módon véleményáradat borította el a Twittert ebben a kérdésben is. A Kleopátrát játszó Adele James, aki a Casualty című brit kórházi drámában vált ismertté, annyit tett hozzá: „Ha nem tetszik a szereposztás, ne nézd a sorozatot”.

A sorozat producerei korábban azt közölték, „az etnikai hovatartozása nem áll a sorozat középpontjában, de szándékosan döntöttünk úgy, hogy vegyes etnikumúnak ábrázoljuk, hogy tükrözzük a Kleopátra lehetséges egyiptomi származásáról szóló elméleteket és az ókori Egyiptom multikulturális jellegét”. A sorozaton vezető történészek és szakértők dolgoztak, köztük Shelley Haleyvel, a New York-i Hamilton College klasszikus és afrikai tanulmányok professzorával és Sally-Ann Ashton Kleopátra-kutatóval, hogy „feltárják Kleopátra történetét, mint királynő, stratéga, félelmetes intellektusú uralkodó, valamint mint olyan nő, akinek származásáról nagy viták folynak” – írták.

„Azt firtatni, hogy valaki ”fekete„ vagy ”fehér„ volt-e, anakronisztikus” – mondta Rebecca Futo Kennedy, a Denison Egyetem klasszikus tudományok docense a Time magazinnak. Szerinte az egész ezzel kapcsolatos diskurzus a mai politikai környezetben gyökerezik, az ókori helyzetre nem releváns. „Nem visz közelebb minket ahhoz, hogy az ókort a maga módján próbáljuk megérteni”, magyarázta.

Kleopátra időszámításunk előtt 69-ben született az egyiptomi Alexandria városában, i. e. 51-ben vette át a vezetést apjától, XII. Ptolemaiosztól, és i. e. 30-ban bekövetkezett haláláig uralkodott. Ezt követően Egyiptom római uralom alá került. Anyanyelvén, a görögön kívül több nyelven is beszélt. Kleopátra édesanyjának kiléte nem ismert. Egyes történészek szerint őslakos egyiptomi vagy máshonnan Afrikából származó nő lehetett.

Történetének múltbeli feldolgozásaiban vegyesen alakult, hogy ábrázolták: Shakespeare az Antonius és Kleopátra című darabjában a „tawny” (kb. sárgásbarna, narancssárgás-barna) szót használta a királynő bőrszínének jellemzésére, és sötét bőrűnek mutatták néhány reneszánsz műalkotáson is. A huszadik században azonban inkább a világos bőrű verzió volt divatban, Vivien Leigh, Claudette Colbert és Elizabeth Taylor is játszotta filmekben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!