Meghalt Jerry Lee Lewis, a rock and roll úttörőinek egyik utolsó tagja

2022. október 28. – 19:12

Meghalt Jerry Lee Lewis, a rock and roll úttörőinek egyik utolsó tagja
Jerry Lee Lewis 2017-ben egy fellépésen – Fotó: RICK DIAMOND / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Nyolcvanhét éves korában meghalt Jerry Lee Lewis, a rock and roll egyik úttörője, Elvis Presley, Chuck Berry, Little Richard generációjának egyik utolsó tagja – írja a Variety Lewis ügynökére hivatkozva.

„Judith, a hetedik felesége ott volt mellette, amikor eltávozott Desoto megyei otthonában, Mississippiben, Memphistől délre. Az utolsó napjaiban azt mondta neki, hogy várja a túlvilágot, megbékélt vele, nem fél tőle” – írta közleményében Zach Farnum, Lewis ügynöke.

A zenész halálhírét több újság tévesen már szerdán lehozta, de akkor nem erősítette meg senki az információkat, Farnum közlése viszont hivatalosnak tekinthető.

Lewis az 1950-es években robbant be az olyan slágereknek köszönhetően, mint a Great balls of fire, a Whole Lotta Shakin' Goin' On, vagy éppen a Wild One.

Amikor Lewis megjelent az 50-es években, akkor teljesen felforgatta a szórakoztatóipart. Vagyis hát teljesen csak később forgatta fel, de valami olyasmit csinált, ami akkoriban totálisan idegen volt.

Az elképesztően energikus énekes, aki úgy püfölte a zongorát, mintha ezren taposnának át rajta, miközben a magas hagoknál majd kiugrott a bőréből abszolút újdonságnak számított, amikor a popzene addig jellemzően lágy dallamokról szólt.

A Steve Allen Show-ban például 1957-ben miután előadta a Whole Lotta Shakin' Goin' On című számot a teljesen bepörgött közönség székekkel dobálta meg – írja róla a Washington Post megemlékezése.

Lewis magát tartotta a színtiszta rock and roll megtestesítőjének és meghonosítójának. Úgy gondolta, hogy ami előtte volt, például Elvis Presley az persze népszerű, meg jópofa volt, de azt az őrült vadságot, amiből aztán a rock and rollból kinőtt több generációnyi ellenkulturális hevület, meg több száz jobbnál jobb zenekar, lemez és sláger, na azt ő hozta be a köztudatba.

De nemcsak a színpadon égett száz százalékon, a magánélete sem volt mentes a botrányoktól, valamint az addig a nyilvánosság elől rendszerint titkolt eseményektől.

Ha nem hetven évvel ezelőtt, hanem mostanában kezdődik a karrierje, akkor valószínűleg sosem fut be. Sőt, az is igazából csoda, hogy hetven éve be tudott futni. 1958-ban úgy tűnt, hogy átveheti a rock and roll királya címet Presleytől, akit besoroztak a hadseregbe. Lewis ekkoriban éppen Angliában turnézott, ahol kiderült, hogy nem is egy, hanem három olyan tény róla, amelyek kis híján véget vetettek a felívelő karrierjének.

Kiderült, hogy:

  • egy 13 éves lány a felesége, sőt lehet, hogy csak 12 (Lewis ekkor 22 éves volt),
  • a lány az unokatestvére,
  • Lewis pedig még el sem vált az előző feleségétől.

A turnéját azonnal leállították, kitiltották a számait a rádiókból, gyakorlatilag a nullára esett vissza a botrány miatt. „Lehet, hogy kicsit másképp szerveztem volna az életemet, de nem titkoltam soha semmit az emberek elől. Csak mentem tovább az életemben, ahogy szoktam” – mondta Lewis 2014-ben erről az időszakról.

A következő évtizedekben sem kerülték el a botrányok, alkohol- és drogfüggő volt. 1976-ban például azért tartóztatták le Gracelandben, mert állítólag le akarta lőni Elvis Presley-t. De ugyanebben az évben kis híján véletlenül lelőtte a basszusgitárosát is, amikor elsült egy pisztoly a kezében.

Lewis a 60-as években újra felfedezte magát, ráfordult a countryra, a világ pedig szép lassan megbocsátott neki, de csak jóval azután, hogy bármiféle slágere született volna. Végül nyert három Grammy-díjat, és a leghíresebb zenészekkel játszott együtt.

Az utolsó előtti lemeze, a 2010-es Mean Old Man olyan sztárparádét vonultatott fel közreműködő zenészek szintjén, mint nagyon kevés alkotás a popzenében. Az albumon szerepelt többek között Kid Rock, Slash, Mick Jagger, Eric Clapton, Sheryl Crow, Ringo Starr és Keith Richards is.

Ebből a felsorolásból is látszik, hogy a rengeteg botrány, balhé, két végén égetett gyertya ellenére a rajongók is a szakma kitartott mellette, és nagyjából hét évtizeden keresztül újra és újra felfedezte magának.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!