Kaliforniában már nem lehet terhelő bizonyíték egy dalszöveg

2022. október 1. – 20:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kalifornia kormányzója, a demokrata párti Gavin Newsom aláírt egy törvényt, ami megtiltja, hogy az államban a büntetőeljárások során művészeti tevékenységeket lehessen bizonyítéknak felhasználni – írja a CNN.

Az abszurdnak tűnő törvény azért született meg, mert az utóbbi néhány évben gyakorlattá kezdett válni, hogy jellemzően rapperek büntetőügyeiben az ügyészség az előadók dalszövegeit csatolja be bizonyítékként. Az egyik elhíresült ügy pont idén történt, amikor az atlantai rappert, Young Thugot bíróság elég állították, és az ügyész egy sor dalszövegét becsatolta azt bizonyítandó, hogy az előadó bűnbanda tagja, és mindenféle bűncselekményeket követett el.

Young Thug (k) és Gunna (b) 2021 októberében egy kosármeccsen – Fotó: Jesse D. Garrabrant / 2021 NBAE
Young Thug (k) és Gunna (b) 2021 októberében egy kosármeccsen – Fotó: Jesse D. Garrabrant / 2021 NBAE

„Ha úgy döntesz, hogy ütemre vallod be a bűneidet, akkor fel fogom használni. Senkire sem utazom, de az nem járja, hogy a megyémben bűncselekményt követsz el, és még kérkedsz is vele. Van egy jogi tanácsom. Ne vallj be bűncselekményeket rapszövegekben, ha nem akarod, hogy felhasználják őket” – mondta Fani Willis ügyész arról, hogy miért csatolta be a szövegeket bizonyítékként.

Az ügyészi érvelés finoman szólva is megosztó volt, és felelevenítette a vitát, ami arról szól, hogy az egész eljárás valójában csak a fiatal feketék ellen irányul.

Kalifornia ugyan nagyon nem a georgiai Atlanta mentalitásában, mindezek ellenére mégis fontos mérföldkő lehet, hogy az államban elfogadták azt a törvényt, ami megtiltja a hasonló eseteket. Az érvelés alapja az első alkotmánykiegészítés, ami tartalmazza a szólásszabadsághoz való jogot. Az érvelés szerint a művészeti alkotások bizonyítékként történő felhasználása sérti az első alkotmánykiegészítésben foglalt alapjogokat.

„Minden művésznek lehetőséget kell adni, hogy úgy alkosson, hogy közben ne kelljen előítéletes, tisztességtelen ügyészi eljárásoktól tartania. Kalifornia kulturális és szórakoztatóipara globálisan meghatározza a trendeket, jól illeszkedik ebbe, hogy az államunk az egész nemzetet vezető szerepet vesz fel a kreatív önkifejezés védelmezésében, és abban, hogy művészeket nem kriminalizálunk részrehajló szabályozásokkal” – írta a kaliforniai kormányzó a törvény elfogadásáról szóló közleményében.

A most elfogadott kaliforniai törvény természetesen gyakorlatilag az összes művészeti ág képviselőjét védelmezi, de elsősorban a rapzenészek miatt született.

„A rap az egyetlen fikciós zenei műfaj, amit ilyen módon felhasználnak, mert az elsődleges előadói fiatal fekete férfiak, akikre az igazságszolgáltatási rendszer történetesen céloz” – mondják Erik Nielsen és Andrea Dennis kutatók, akik kifejezetten rapperek bírósági ügyeit kutatják.

A kutatók szerint a rapszövegek esetében azért fordulhat elő, hogy a bűnüldözés különféle szereplői úgy tekintenek rájuk, mint vallomásokra, mert a narráció általában egyes szám első személyben történik, a tematika pedig sokszor bűncselekmények körül forog, ráadásul erőszakos költői képekben előadva.

Young Thug és a vele együtt májusban letartóztatott Gunna a kaliforniai törvénytől függetlenül még mindig börtönben ülnek Georgiában, és várják az ügyük alakulását. Az ügyről egyébként nagyjából annyit tudni, hogy Young Thugot és a vele egy kiadóban dolgozó Gunnát 182 rendbeli szervezett bűnözéssel kapcsolatos bűncselekményekkel vádolják. Azért a fura megfogalmazás, mert az amerikai jogban van egy kifejezetten utcai bandákra létrehozott törvény, ami magában foglal számos, a magyar jogban külön kezelt bűncselekményt. Ezeken felül néhány erőszakos bűncselekménnyel, mint rablási és gyilkossági kísérlettel is vádolja őket az ügyészség. Az egész alapja az, hogy Young Thug kiadóját, a YSL-t az ügyészség nem kiadónak, hanem egy bűnbandának tekinti, a kiadónál lévő zenészeket pedig bandatagoknak.

A rapperek ellen felhozott 182 esetet jellemzően dalszövegekkel, közösségi médiás posztokkal, a kiadó logóját viselő ruhadarabokkal igyekszik alátámasztani az ügyészség, ezek képezik az ügyben szereplő bizonyítékokat. A rapperek tárgyalása jövő januárban várható, ugyan többször próbáltak óvadék ellenében szabadlábon lenni addig is, erre egyelőre nem kaptak lehetőséget.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!