Meghalt Jean-Luc Godard, a modern film ikonikus alakja

Legfontosabb

2022. szeptember 13. – 11:13

frissítve

Meghalt Jean-Luc Godard, a modern film ikonikus alakja
Jean-Luc Godard a svájci filmfesztiválon díjátadóján Zürichben 2010. november 30-án – Fotó: Christian Hartmann / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

91 éves korában meghalt Jean-Luc Godard francia filmrendező, a francia új hullám és általában a modern film egyik úttörője és emblematikus alakja – írja a Guardian a Liberation nyomán.

Godard 1930-ban született Párizsban. Pályafutását filmkritikusként kezdte, első filmsikere az 1959-es Kifulladásig, a francia új hullám és a modern filmművészet egyik alapfilmje volt, amellyel a berlini filmfesztiválon el is nyerte a legjobb rendező díját. Ez volt az első közös filmje Jean Paul Belmondóval, akivel később egy másik ikonikus filmben, az 1965-ös Bolond Pierrot-ban is együtt dolgozott. Ugyanebben az évben készült a szintén kultfilmmé vált Alphaville is, amelyet olyan további alkotások követtek, mint az Éli az életét, a Hímnem-nőnem vagy a Weekend.

A francia új hullám célja az unalmassá váló „papa mozijának” megújítása volt, azaz az elszakadás a szájbarágósnak ítélt, hagyományos történetmeséléstől egy új, friss, addig szokatlan formanyelvvel, amelyre a laza történet- és időkezelés, illetve a szabálytalan, ugráló vágások és az azokból következő, sajátos ritmus volt a leginkább jellemző.

Mindehhez társadalomkritikai él is társult, a kor új filmes hulláma szorosan kapcsolódott a társadalmi normákat felforgató hatvanas évekbeli baloldali mozgalmakhoz. Godard a filmjein kívül is aktívan képviselte ezt a szellemiséget, 1968-ban például társaival a párizsi diáktüntetések résztvevői iránti szolidaritásként megzavarták a cannes-i filmvesztivált.

A következő évtizedekben is végig aktív és produktív volt, bár a filmjeire az egyre radikálisabb formanyelv és az egyre erősebb politikai töltet volt jellemző, egyes filmjei gyakorlatilag politikai provokációnak voltak tekinthetők. Ahogy a Metropolis filmes folyóirat összeállításában olvasható, Godard életműve nagy vonalakban felosztható három korszakra, de ezek nem különülnek el egymástól élesen, noha a késői filmjeire már nagyon eltávolodott az új hullám naturalizmusától és töredékességétől.

Godard utolsó jelentősebb filmje, a Búcsú a nyelvtől 2014-ben jelent meg, amelyért Cannes-ban meg is kapta a zsűri díját, de ugyanitt még 2018-ban is díjazták a Képeskönyv című filmjéért. 2011-ben az Oscar-gálán életműdíjat is kapott, amelyet nem vett át.

Frissítés: Godard családja a Le Monde-nak megerősítette, hogy a rendező asszisztált öngyilkossággal távozott az élők sorából Svájcban, ahol ez az eljárás legális.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!