Meghalt Sediánszky János, a Magyar Rádió legendás újságírója

2021. december 6. – 12:02

Másolás

Vágólapra másolva

Kilencvenéves korában hétfőn meghalt Sediánszky János író, újságíró, a Magyar Rádió Örökös Tagja – közölte a család hétfőn az MTI-vel. Hosszú betegség után, otthonában, szerettei körében érte a halál hétfőn hajnalban.

Sediánszky nevéhez olyan műsorok fűződnek, mint például a Jó reggelt, vasárnap!, a Kulturális magazin, az Írók mikrofonközelben és a Vers mindenkinek.

Czimbal Gyula fotóművész 2012-es felvétele Sediánszky Jánosról. Forrás: MTI
Czimbal Gyula fotóművész 2012-es felvétele Sediánszky Jánosról. Forrás: MTI

Pályafutása alatt számos hírességgel készített interjút, többek között Friedrich Dürrenmatt, Alberto Moravia, Simone de Beauvoir, Gina Lollobrigida, Jean-Pierre Rampal, Juliette Gréco, Gérard Depardieu is a vendége volt. Rádiós műsorai mellett a Magyar Televízióban az 1970-es években sugárzott francia nyelvlecke-sorozata tette országosan ismertté. 1983-ban a Magyar Televízió irodalmi osztályának élére hívták, ahol olyan ismert műsorokat vezetett, mint Könyvek a kamera előtt, a Törzsasztal, az Írók mikrofonközelben, a Reggel a Centrálban. Ezekben kortárs írókkal, művészekkel interjúzott, vndége volt Illyés Gyula, Weöres Sándor, Pilinszky János, Szabó Magda, Makovecz Imre, Csete György, Finta József. A szombat esti Vers mindenkinek sorozat a legnézettebb műsorok között szerepelt a tévében.

A Duna Televízió megalakulása után ott folytatta a kulturális útifilmek készítését. Találkozásait, utazási élményeit, műfordításait nyomtatásban is megjelentette Jó reggelt Európa, Emlék és varázslat, Francia nyár, francia szerelem, Egy élet tájai című kötetekben.

A Magyar Televízióban 1994-ben nyugdíjazták, majd a Kossuth rádióban ezután is hosszú évekig készítette sorozatait, az Új évezred felé vagy A múzsák kertjében című műsorokat. Ezzel párhuzamosan a 2004-ben alakult Magyar Katolikus Rádióban is dolgozott műsorkészítőként.
Such György, a Magyar Rádió akkori elnöke 2007-ben a Magyar Rádió Örökös Tagja címmel jutalmazta az akkor 50 éves rádiós munkásságát.

A Köztársasági érdemrend tiszti keresztjét 2000-ben vehette át, 2003-ban Francia Köztársaság Idegenforgalmi aranyérmében, 2004-ben Pethő Sándor-díjban, 2004-ben Köztársasági elnöki érdeméremben részesült, 2007-ben Prima-díjat, 2008-ban Illyés Gyula-díjat, 2012-ben Táncsics Mihály-díjat kapott munkája elismeréseként.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!