Angelina Jolie azért regisztrált az Instagramra, hogy az elnyomott afgánok hangja lehessen

2021. augusztus 21. – 19:05

frissítve

Angelina Jolie azért regisztrált az Instagramra, hogy az elnyomott afgánok hangja lehessen
Angelina Jolie az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának különmegbízottjaként mond beszédet Burkina Fasóban 2021 júniusában – Fotó: OLYMPIA DE MAISMONT / AFP.

Másolás

Vágólapra másolva

Angelina Jolie szombaton elindította a hivatalos Instagram-oldalát. Vasárnap már több mint 5 és fél millió követője van, pedig nem szelfit vagy egy profi fotózáson készült képet posztolt magáról. Az első – és eddig egyetlen – bejegyzése az afganisztáni helyzetről szól.

Az Oscar-díjas amerikai színésznő egy kézzel írt levelet osztott meg, amit állítólag egy Afganisztánban élő tizenéves lány küldött neki. A levél arról szól, hogy a lány fél attól, hogy a tálibok elveszik azokat a jogokat, amik eddig adottak voltak a számára, így majd nem járhat iskolába és nem mehet dolgozni sem.

Jolie, aki az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának különmegbízottja a levél mellé írt posztjában azt állítja, hogy azért regisztrált az Instagramra, mert szeretne segíteni az Afganisztánban élőknek, akik egyre kevésbé képesek arra, hogy a közösségi médiában szabadon kifejezhessék magukat.

„Azért jöttem az Instagramra, hogy megosszam az ő történeteiket és mindazok szavait szerte a világon, akik az alapvető emberi jogaikért küzdenek.”

Az amerikai, illetve NATO-haderők két évtized után hagyták el idén nyáron a térséget. Az ő távozásukkal párhuzamosan a tálib harcosok rohamtempóban vettek be újabb és újabb afgán tartományokat, végül az Iszlám Emirátus kikiáltására készülve elfoglalták a fővárost, Kabult is augusztus közepén. Azóta kétségbeesett tömegek próbálnak elmenekülni Afganisztánból, miközben a tálibok házról házra járva vadásszák le a nyugatiakkal kollaboráló afgánokat.

(Arról, hogy hogyan jutottunk el a tálib hatalomátvételig, itt olvashat bővebben. Arról pedig, hogy miért volt szinte hiábavaló az Egyesült Államok és a NATO által Afganisztánban eltöltött két évtized, itt írtunk részletesen.)

Jolie szerint az afgánok sokkal többet érdemelnének

A színésznő nem sokkal a 2001-es terrortámadás előtt járt az afgán határon, ott találkozott húsz éve olyanokkal, akik a tálibok elől menekültek. Szerinte fájdalmas azt látni, hogy sok afgán megint félelem és bizonytalanság miatt kénytelenek otthagyni az országot. Azt pedig szinte felfoghatatlan kudarcnak tartja, hogy 20 év után, rengeteg elköltött pénz és rengeteg halálos áldozat ellenére csak ennyit sikerült elérni Afganisztánban.

Az Instagramján az afgán lány levelén kívül megosztott egy 24 órán belül eltűnő sztorit is Angelina Jolie, amiben a Time magazinban megjelent véleménycikkére hívta fel a követői figyelmét. A színésznő és ENSZ különmegbízott az „Afganisztán népe ennél sokkal többet érdemel” című cikkében arról ír, hogy amerikai állampolgárként szégyelli azt, ahogyan az USA kivonult Afganisztánból.

„Hiányzik az a stratégia, ami továbbra is figyelemmel kísérné és támogatná az afganisztáni civil társadalmat és az Afganisztánban élő nőket, akikre a tálibok már korábban is céloztak.”

Jolie az afgán nők helyzetével kiemelten is foglalkozik az írásában. Felhívja a figyelmet többek között arra, hogy

  • az afgán lányok az elmúlt 20 évben is az életüket kockáztatták, ha iskolába jártak (példaként említi, hogy több mint százan haltak meg kifejezetten iskolás lányokat célzó támadásokban csak tavaly, Kabul egyetlen kerületében),
  • szintén az életüket kockáztatták az Afganisztánban ügyvédként, bíróként és rendőrként szolgáló nők;
  • május óta 250 ezernél is több ember hagyta el Afganisztánt, ezeknek a menekülteknek pedig több mint 80 százaléka nő.

A jelenlegi helyzet a színésznő szerint nem csak Afganisztánról szól, hanem minden olyan országról, ahová a nyugati hatalmak betették a lábukat és maguk mögött káoszt hagyva távoztak. A cikke pedig arra fut ki, hogy minden jövőbeli afgán kormányt az alapján kell majd megítélni, hogy hogyan viszonyul az emberi jogokhoz, különösen a tekintetben, hogy az afgán lányok és nők megtarthatják-e a már kivívott jogaikat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!