A panaszok szerint többször dobált vas székeket a társulat tagjai felé Perjés János, a Spirit Színház tulajdonosa

2021. augusztus 10. – 14:38

frissítve

A panaszok szerint többször dobált vas székeket a társulat tagjai felé Perjés János, a Spirit Színház tulajdonosa
Perjés János a Spirit Színház A karnevál vége című előadásának próbáján, 2012-ben – Fotó: Kallos Bea / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A Független Előadó-művészeti Szövetség kizárta tagjai közül a Spirit Színházat, olvasható a szövetség oldalán közzétett határozatban.

A kizárási eljárást azután indították el, hogy több panasz érkezett hozzájuk a Spirit Színház tulajdonosával, Perjés Jánossal kapcsolatban. A jelentés hat sértett panaszát tartalmazta, további panaszosok teljes anonimitást kértek.

Frissítés 17.24: Mint azt korábban cikkünkben jeleztük, az ügyben megkerestük a FESZ-t, akik kérdéseinkre elmondták, hogy az említett panaszok 2018 és 2021 eleje közöttre vonatkozóan érkeztek. Mint lapunknak írták,

„A panaszosok elmondása szerint a panaszolt több alkalommal nehéz (vas) székeket dobott a társulat tagjai felé, és egy emberről tudunk, akit elmondása szerint megütött.”

A vizsgálóbizottság a vizsgálat során megállapította, hogy Perjés János tulajdonos el van tiltva a vezető tisztségviselői tevékenységtől, ennek ellenére a színház tevékenységében döntéshozóként vesz részt, így közvetlen és érdemi befolyása van a műsorpolitikára, a szerződtetésre, a pénzügyi folyamatokra, vagyis nem formális hatalommal rendelkezik a foglalkoztatottak felett.

Mint azt a FESZ válaszából megtudtuk, a szövetség több hónapig vizsgálták a panaszokat, ahogy ők fogalmaztak, „a hólabdaszerűen, egymás után érkező panaszosok miatt”.

A vizsgálat során a bizottság a hatalommal való visszaélés következő megnyilvánulási formáit állapította meg:

  • félelemkeltő magatartás;
  • fenyegetés;
  • verbális abúzus;
  • fizikai veszélyeztetés, kisebb súlyú fizikai erőszak;
  • kiskorú foglalkoztatása az adott tevékenységre vonatkozó szülői engedély nélkül.

A FESZ-től eddig annyit tudtunk meg, hogy tájékoztatták Perjést a panaszokkal kapcsolatban, és hívták, hogy elmondhassa álláspontját, de ő nem kívánt élni a lehetőséggel.

Perjés 2011-ben alapította meg a Spirit Színházat, melyet magánszínházként vezet, ahogy a honlapjukon fogalmaznak:

„Olyan kamaraszínházi, intim teret igénylő előadásokat tartunk műsoron, amelyek értéket közvetítenek és az emberek lelkéhez jutnak.”

A FESZ 2019 novemberben hirdette meg a Biztonságos Terek Projektet, és több tagszervezetével együtt etikai nyilatkozatot fogadott el, amelyhez számos színházi szervezet csatlakozott. A FESZ az etikai nyilatkozatban meghatározott alapelvek és magatartási szabályok érvényesítését tagszervezeteitől is elvárja, ezért az eljárásban azt vizsgálta, hogy a panaszokkal érintett magatartások hogyan minősíthetőek ezen elvek és magatartási szabályok szempontjából.

Az esettel kapcsolatban többször is kerestük a Spirit Színházat, de egyik számukon sem értük el őket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!