Bocsánatot kért Roald Dahl családja az író antiszemitizmusáért

2020. december 6. – 16:15

Bocsánatot kért Roald Dahl családja az író antiszemitizmusáért
Fotó: Robin Millard / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Roald Dahl, aki olyan világhírű gyermekkönyveket írt, mint a Charlie és a csokigyár, a Matilda, vagy a Fantasztikus Róka úr, gyakran tett antiszemita kijelentéseket élete utolsó éveiben.

„Valóban van egy jellemvonás a zsidó karakterben, ami ellenérzést vált ki – ez talán a nagylelkűség hiánya a nem-zsidók felé. Szerintem mindig van oka annak, ha valahol kialakul egy anti-bármi. A Hitler-féle görények sem indok nélkül pécézték ki őket”

– mondta még 1983-ban a New Statesmannek adott interjújában. 1990-ben pedig az Independentben jelent meg egy cikke, szintén erősen antiszemita gondolatokkal: „Minden bizonnyal Izrael-ellenes vagyok, és antiszemita is lettem annyira, mint amennyire egy zsidó ember cionista egy másik országban, mint Angliában.”

„Sehol sincsenek nem-zsidó kiadók, ők irányítják a médiát – igen ügyesen, tegyük hozzá – és ezért kell az Egyesült Államok elnökének mindenét eladni Izraelnek.”

Ezekért a mondatokért kért most bocsánatot Dahl családja az író hivatalos honlapján, írja a Guardian.

„A Dahl család és a Roald Dahl Story Company szeretné elnézését kérni azért a tartós és érthető sérelemért, amelyet Roald Dahl egyes kijelentései okoztak. Ezek az előítéletekkel teli megjegyzések számunkra is érthetetlenek, és markáns ellentétben állnak azzal az emberrel, akit mi ismertünk – és azokkal az értékekkel, amelyek Roald Dahl történeteinek középpontjában álltak, és amelyek generációkon keresztül hatottak pozitívan a fiatalokra” – írja a közlemény, és hozzáteszik:

„ahogyan a legjobb, úgy a legrosszabb esetben is emlékeztet minket Roald Dahl a szavak maradandó hatására”.

A közleményt Dahl honlapján nem egyszerű megtalálni, ugyanis le kell görgetni a lap aljára, hogy a „Rólunk” menüpont oldalán, a jobb oldali margó legalján rátaláljunk az írásra.

Roald Dahl 1916-ban született Walesben, a Royal Air Forceban szolgált a második világháború idején, majd 1943-ban jelent meg első gyerekkönyve, a Gremlins (A légi manók). A gyerekeknek szóló történetek mellett több felnőtteknek szóló regényt is írt, ahogyan két James Bond-film forgatókönyvét is ő jegyzi.

Dahl antiszemitizmusa már évtizedek óta ismert volt, a Guardian fel is idézett egy levelet, amit az író 1990-es halála előtt küldött neki két San Franciscói gyermek:

„Kedves Mr. Dahl! Imádjuk a könyveit, de van egy problémánk … zsidók vagyunk!! Szeretjük a könyveit, de ön nem kedvel minket, mert mi zsidók vagyunk. Ez zavar minket! Reméljük, meggondolja magát, és mindazt, amit a zsidókról mondott. Szeretettel, Aliza és Tamar.”

>>> A Telex legfrissebb híreit itt olvashatja <<<

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!