A Fehér Ház szerint Izrael nem lépte át a „vörös vonalat”

2024. május 29. – 06:14

Másolás

Vágólapra másolva

Az izraeli hadsereg tagadta, hogy kedden csapást mért volna egy palesztinok lakta sátortáborra Rafahtól nyugatra, a gázai egészségügyi hatóságok viszont azt közölték, hogy izraeli tankok lövedékei legalább 21 embert öltek meg egy olyan területen, amelyet Izrael polgári evakuációs övezetnek jelölt ki, írja a Reuters. Az AP hírügynökség szemtanúk, segélyszervezetek munkatársai és kórház források beszámolói alapján arról írt, hogy kedden és szerdára virradóra legalább 37-en meghaltak izraeli bombázásokban Rafah városának külterületén, az áldozatok többsége sátrakban húzta meg magát. A hírügynökség beszámolója szerint a támadás ugyanabban a térségben történt, mint ahol vasárnap tűz ütött ki.

A Reuters információi szerint Izrael tankokat küldött Rafahba, miközben Washington szerint nem történt nagyobb szárazföldi behatolás a Gázai övezet déli részén fekvő városba, és egyelőre nem változtatja meg az Egyesült Államok Izrael-politikáját.

A hírügynökség szerint az izraeli tankok kedden először haladtak előre Rafah belvárosába egy éjszakai heves bombázást követően, dacolva a nemzetközi bíróság (ICJ) felhívásával, hogy fejezze be a támadást a város ellen, amely az egyik utolsó gázai menedékhely.

A Rafah elleni izraeli offenzíva már keddre virradóra megkezdődött, amikor a légicsapásokban helyi segélyszervezetek szerint összesen 16-an vesztették életüket.

A harcok intenzitása annak ellenére sem csökkent, hogy vasárnap legalább 45 palesztin civilt ölt meg, és több száz embert sebesített meg egy, a menekültekkel zsúfolt régió sátortáborába csapódó bomba után indult tűz. Az izraeli légierő egy, a menekültek között rejtőző Hamász-rakétakilövőállást vett célba – az IDF jelentése szerint egy külön az ilyen esetekre használt fékezett robbanóerejű ráirányított bombával –, azonban sátrak gyulladtak ki, és az áldozatok konkrétan elevenen megégtek a gyorsan terjedő tűzben.

Az izraeli hadsereg arra utalt, hogy a vasárnapi tüzet másodlagos robbanások okozhatták, feltehetően fegyveresek készletei miatt. Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője kedden az eset előzetes vizsgálatát ismertetve azt mondta, hogy a tűz okát még vizsgálják, de a bevetett izraeli fegyverek, amikkel az IDF szerint két magas rangú Hamász-tagot céloztak, túl kicsik voltak, hogy a tűz forrásai legyenek.

A további legfontosabb események:

  • Az Egyesült Államok nem hiszi, hogy Izrael teljes körű inváziót indított volna Rafah ellen – közölte John Kirby, a Fehér Ház szóvivője, pár órával azután, hogy az izraeli erők elérték a város központját, és állítólag elfoglaltak egy stratégiailag fontos dombot, ahonnan kilátás nyílik a közeli egyiptomi határra, írja a BBC. Joe Biden amerikai elnök még a hónapban azt mondta, hogy korlátozná az Izraelnek szánt fegyverszállításokat, ha az megtámadná Rafah központját, az Egyesült Államok kommunikációja szerint ez vörös vonal lett volna a Fehér Háznak. Kirby újságíróknak nyilatkozva „szívszorítónak” és „borzalmasnak” nevezte a vasárnapi, Rafah elleni támadásutáni képeket. „Nem szabadna, hogy ártatlan életeket veszítsenek itt a konfliktus következtében” – tette hozzá. Az amerikai külügyminisztérium közölte, hogy szorosan figyelemmel kíséri, hogy az izraeli hadsereg gyors és alapos vizsgálatot folytasson a csapás ügyében.
  • Legalább egy hétre elakadtak az Egyesült Államok Gázai övezetbe szánt segélyszállítmányai, miután az amerikai haderő ideiglenes mólója széttört a viharos tengeren, közölte a Pentagon. A 320 millió dollárból épült mólón át juttatták át eddig a létfontosságú segélyszállítmányokat a palesztin menekültek számára, hogy így enyhítsék a humanitárius katasztrófát.
  • A Guardian értesülései szerint a volt izraeli kémfőnök megpróbált nyomást gyakorolni a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyészére, hogy hagyjon fel egy háborús bűnökkel kapcsolatos nyomozással. Karim A.A. Khan május 20-án kérte elfogatóparancs kiadását Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökre és a Hamász vezetőire is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!