Volt moszkvai brit védelmi tisztviselő: Ha az FSZB egyszer elkezdi a tisztogatást, ki tudja, meddig mennek el

2024. május 27. – 12:53

Volt moszkvai brit védelmi tisztviselő: Ha az FSZB egyszer elkezdi a tisztogatást, ki tudja, meddig mennek el
Vlagyimir Putyin és Szergej Sojgu találkozója 2024. február 20-án a Kremlben – Fotó: Alexander Kazakov / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Putyinnak elfogyott a türelme, és végül a Szövetségi Biztonsági Szolgálat, az FSZB a védelmi minisztériumban és a vezérkarban is vizsgálódni kezdett – így tartja John Foreman százados, az Egyesült Királyság korábbi moszkvai védelmi attaséja, aki szerint a letartóztatások folytatódhatnak azután, hogy nemrég váratlanul őrizetbe vették az orosz védelmi miniszter helyettesét, Vlagyimir Putyin pedig utána menesztette a tárca vezetőjét.

Szergej Sojgu az egyik legrégebbi tagja volt a kormánynak, múltja bőven a putyini idők elé nyúlik: 1994-től 18 éven át vezette a katasztrófavédelemért felelős minisztériumot, majd egy rövid kormányzói kitérő után vette át a védelmi minisztériumot. Sojgut Andrej Belouszov eddigi miniszterelnök-helyettes váltja, és Putyin azt várja tőle, hogy nyitottabb legyen „az innovációra és az összetettebb gondolatokra”.

„Sojgu az egész hivatali ideje alatt nagyrészt távol tartotta az FSZB-t a minisztériumtól, nagyon kevés letartóztatás történt. De ha egyszer az FSZB beléd mar, ki tudja, meddig jutnak el” – fogalmazott John Foreman.

Egy hónap leforgása alatt négy magas rangú védelmi tisztviselőt tartóztattak le korrupciós vádakkal, ami a védelmi minisztérium egyik legjelentősebb razziája. A tisztogatás április 23-án kezdődött.

Egy volt Kreml-tisztviselő szerint minden nyomozó álma, hogy egy igazi védelmi miniszterhelyettest börtönbe juttasson, ez menő, ez egy életre szóló álom. „Új vállpántot kapsz érte, előléptetést, valamilyen kitüntetést. Ezzel hírnevet szerezhetsz magadnak” – idézte a Guardian a névtelen megszólalót.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint nincs razzia, sem tisztogatás, hanem „a korrupció elleni harc következetes munka. (..) Ez nem kampány, hanem folyamatosan folyó munka” – mondta Peszkov csütörtökön újságíróknak.

Egy volt védelmi tisztviselő szerint a letartóztatások azt mutatják, hogy az erőviszonyok az orosz biztonsági szolgálatok oldalára billentek, miközben a hadseregben káosz uralkodik. „Nem Belousov érkezése vezetett a tisztogatásokhoz, hanem Sojgu és támogatóinak távozása tette lehetővé a letartóztatást” – folytatta a tisztviselő. „Sojgu végül is a biztonsági elit tagja volt, és az ő támogatásukkal rendelkezett”.

Gleb Irisov, az orosz légierő egykori hadnagya egy FSZB-s forrásra hivatkozva azt mondta, hogy Irisov elmondta, hogy ő például rendszeresen fedezett fel a hadseregben nem megfelelő felszereléseket, köztük problémás felszereléseket. „A hadseregben általános volt a minőségromlás, mert rendszeresen sikkasztottak” – mondta. „A hadgyakorlatok gyakran csak papíron léteztek, mivel a kiutalt pénzt elszipkázták” – fogalmazott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!